На 15 март 2011 г. се състоя Официална церемония по случай успешното завършване на финансирането от Корейската банка за развитие (KDB) на най-големите фотоволтаични (ФВ) проекти в Централна и Източна Европа - „Самоводене" и „Златарица". Те се реализират от SDN Company Ltd. (най-големият корейски инвеститор в България и Р Корея в областта на ФВ проекти) и KOSEP Ltd.- Корейската Югоизточна енергийна компания, която е и новият акционер.

Сделката на най-големия фотоволтаичен (ФВ) проект в България е за над 154 млн. евро, предоставени за завършването на проектите с инсталирана мощност от 42 МВ, намиращи се в района на Велико Търново, Централна България, се казва в официално прессъобщение на инвеститорите.

На събитието присъства делегация от Република Корея, водена от зам.-министъра на икономиката - Парк, както и корейския посланик в България - Чън Би-Хо. Сред официалните гости на церемонията бе още заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България - Евгени Ангелов, който заедно с партньори на проекта, получиха специални благодарствени сертификати от страна на корейските инвеститори за ползотворното сътрудничество. Те бяха връчени от изпълнителните директори на SDN Company Ltd. и KOSEP Ltd. - Кий Хьок Чой и До Со Янг.

Важна част от церемонията бе и подписването на меморандум между МИЕТ и SDN за сътрудничество и подкрепа на проекти в областта на енергийната ефективност. По време на церемонията Чой сключи меморандум още с корейските финансови институции NH Investment & Securities и Hanjoo Asset Management Company.

Инвеститорите обявиха плановете си за изграждане на 3 нови ФВ паркове в Харманли, Ямбол и Коларово с мощност съответно с 5 МВ, 5 - 15 МВ и 5 - 15 МВ.

„Планираме изграждане на Център за мониторинг на всички ФВ паркове на нашата компания, като възнамеряваме да създадем и фабрика за производство на ФВ панели", каза Чой. „Предстои ни и изграждането на Център за изследване и развитие в областта на интелигентните мрежи", допълни още изпълнителният директор на SDN.

Акционери в двата проекта са: Компанията SDN (най-големият инвеститор във ФВ в Корея) и Корейската Югоизточна енергийна компания, която е дъщерна на Корейската електрическа корпорация (най-големият производител на електроенергия в Корея). Ситибанк България е банката, която съдействаше за структурирането на сделката в страната ни, а финансирането беше завършено от корейската адвокатска кантора Kim&Chang и от международната адвокатска кантора в България CMS Cameron McKenna.