Костенец-ХХИ и Полимери - първите, включили се в инициатива за намаляване на вредните емисии

802
Заводът за хартия "Костенец-ХХИ" АД () и "Полимери" АД - Девня () са сред първите промишлени предприятия, включили се в инициатива за намаляване на вредните газови емисии и подобряване на параметрите на околната среда. Това съобщиха от пресцентъра на Костенец, цитирани от БТА.

В техните инвестиционни програми за 2007-2008 година е включено изграждането и въвеждането в експлоатация на ко-генерационна система, в изпълнение на Договора за редуциране на емисии. 20 млн. eвро е общият инвестиционен бюджет на проекта за двете предприятия, а сроковете за реализация са март 2008 г.

На 1 ноември в изпълнение на този договор започна монтажът на комплексно оборудваните ко-генерационни системи с утализационни котли пристигнали от Великобритания на територията на завода за хартия в Костенец, съобщиха от завода.

В рамките на месеца монтажът ще бъде завършен и в "Полимери".

Индустриалното предназначение на ко-генерационните инсталации е комбинираното производство на електроенергия и топлоенергия чрез изгаряне на природен газ. Тези инсталации заместват ТЕЦ-овете и с тази технология се получава 18% повече енергия.

Едновременното производство на електроенергия и топлоенергия се постига с два самолетни двигателя "Ролс-Ройс", използващи за гориво природен газ. Любопитното е, че избраните двигатели в проекта са най-големите съществуващи самолетни двигатели в света за транспортно-десантните самолети "Херкулес", които са на въоръжение в американската армия и НАТО.

Освен намаляване на вредните газови емисии и подобряване на параметрите на околната среда, проектите на заводите в Девня и Костенец постигат намаляване разхода на енергия за единица произведена продукция, енергийна независимост, чрез собствено производство и гарантиране бъдещото разширяване на производствените мощности, възможност за авансови постъпления при инвестиционния процес на предприятията, участие в световната търговия с емисии, реализация на излишната енергия в системата на НЕК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...