В Костенец - Хартия и хартиени изделия бе изградена и е в период на въвеждане в експлоатация нова технологична линия, използвана в производството на санитарно-хигиенна хартия, с висока степен на енергийна ефективност, съобщиха от компанията.

„Новото поколение санитарно-хигиенни хартии ще позволи на дружеството да разшири своето пазарно присъствие на пазарите на Балканския полуостров, Европа и Близкия изток, както и да отговори на потребностите на българския преработвател", заявяват от Костенец - ХХИ.

Горната технологична инсталация е съчетана с изграждането на самостоятелна тръба за индустриална газификация и въвеждане в експлоатация на инсталация (газова когенерация), на база два паралелни модула (обща инсталирана мощност 34.6 MW) и последващи бойлерни инсталации за производство на технологична пара, т.нар. комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Това ще обезпечава напълно потребностите на дружеството от електроенергия и технологична пара, както и ще предостави възможност за реализация на излишното количество електроенергия към системата на НЕК.

Осъществената инвестициионна програма на дружеството възлиза на стойност около 60 млн. лв., съобщават от компанията.

С въвеждането в експлоатация на новата машина за тишу, с номинален капацитет от 26 000 т. хартии/годишно, се очаква общия обем, произведени и съответно реализирани хартии да нарасне около три пъти, като същевременно съществуващите мощности и техните капацитетни възможности ще бъдат оползотворени чрез пренасочването им към производството на гладки тънки опаковъчни хартии.

С внедряването на по-съвременна тишу-флекс технология, Костенец - ХХИ разширява и подобрява асортиментната си структура, предлагайки пълната гама изделия от целулозни санитарно-хигиенни хартии. Това не изключва възможността дружеството да продължи да преработва вторични хартии за производството на рециклирани санитарно-хигиенни хартии и увеличаващи приложението си опаковъчни такива, допълват от компанията.

Икономическият ефект за дружеството ще се обуслови от високите производствени обеми, промяната на технологията и разнообразяването на асортиментната структура, ведно с използването на нова енергийна база със собствено производство на топло- и електроенергия и мултиплициращ ефект от реализацията на излишната електроенергия и редуцирани въглеродни емисии, смятат от Костенец - ХХИ.

Вчера се изтъргуваха 5 акции на дружеството от Костенец срещу 11.97 лв. за лот.