Производството на биогорива има голям икономически смисъл като свързващ отрасъл между земеделие и промишленост, каза по време на проведената днес трета конференция „Развитие на пазара на биоговива" изпълнителният директор на Зърнени Храни България Георги Костов.

„Биогоривата са силно подценен сектор в държавата“, сподели още Костов. Той заяви, че работещ сектор ще помогне и развитието на селското стопанство у нас.

„Очакваме до края на годината да започнем продажби, като вече имаме осигурени пазари за това,“ каза Костов пред Profit.bg. „100% от продукцията ни ще бъде предназначена за страни от ЕС", допълни още той.

Според Цвятко Георгиев – началник отдел „Растениевъдство и добри земеделски храни" потенциалът на биогоривата у нас е голям. Той съобщи, че тази година реколтата е добра за разлика от 2007 г.

Производството на пшеница е 4.4 млн. т, като за потребление са необходими 2.3-2.5 млн. т, или около 2 млн. т остават свободни.

При ечемикът производството е 830-840 хил. т, като 150 хил. т се изразходват от пивоварите, а 500-600 хил. т са за нуждите на животновъдството.

Вече 8 г. у нас се наблюдава ръст на производството на рапица, а производството на слънчоглед тази година възлиза на около 1.2 млн. т, от които 500 хил. т е за износ на страни от ЕС и Турция, или около 800 хил. т остават свободни.

„Защо да изнасяме масово суровини, вместо да изнасяме краен продукт,“ запита по време на конференцията Георги Костов.

В момента Зърнени храни България очаква държавно приемане и лиценз от Агенция Митници на своя завод в Провадия. Заводът е с капацитет за производство на 100 хил. т. годишно, като в него са вложени 15 млн. евро.