Компанията за дялово инвестиране на хонконгския телекомуникационен и медиен магнат Ричард Ли може да загуби контрола над задлъжнялата българска телекомуникационна компания Vivacom, тъй като кредиторите й водят борба, за да установят контрол над нея, информира Reuters, позовавайки се на китайско печатно издание.

Vivacom, която е най-големия оператор, предлагащ фиксирани телефонни услуги в България, е на път да наруши споразуменията си за изплащането на 1.64 млрд. евро задължения* до края на месеца, пише South China Morning Post.

PineBridge Investments, която е собственост на компанията PCCW Ltd на Ричард Ли и има контролен пакет във Vivacom, иска да преструктурира задълженията на телекома в сделка, при която така наречените мецанин кредитори ще загубят всичките 325 млн. евро, които трябва да получат, се казва в публикацията.

Кредиторите, между които щатският хеджфонд Tennenbaum Capital Partners и подразделението за дялово инвестиране на френският застраховател AXA, са пожелали да получат мажоритарен дял в телекома като заменят заемите си за акции, твърди вестника, цитирайки източници участвали в преговорите.

Високолихвените мецанин кредити дават ограничени права при преструктурирането на задължения, но тези кредитори настояват, че са в по-силна позиция в сравнение с PineBridge, се казва в публикацията.

Ли поема контрол над Vivacom когато купува PineBridge от щатския застраховател American International Group Inc през март. Фондът оглавява консорциум, който инвестира 460 млн. евро във Vivacom през Август 2007 г.

Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank, които оглавяват групата на основните кредитори, на които Vivacom дължи 1 млрд. евро, ще решат, кой печели битката и ще вземат решение до края на тази седмица, според източник участвал в преговорите.

Основните кредитори на Vivacom искат задълженията в размер на 1 млрд. евро да бъдат намалени до 800 млн. евро, а PineBridge е помолила банките да отпишат 200 млн. евро от дълга.

Група от така наречените „кредитори от втори ред", на които Vivacom дължи 200 млн. евро, са били помолени да заменят дълга си за акции на телекома, но от PineBridge не са предложили нищо на мецанин кредиторите.

*В последният отчет на компанията са показани само около 500 млн. евро задължения към банки. Вероятно останалата част от дълга е във връзка с финансирането на покупката на телекома от страна на НЕФ телеком през 2007 г. за над 1 млрд. евро.

Станете наш почитател във Facebook