Вследствие на предприети действия от страна на НЕК ЕАД текущите задължения на Кремиковци АД са погасени днес, а не в обявения от предприятието срок, съобщава БТА. Захранването на комбината с електроенергия е възстановено, поясняват от пресцентъра на НЕК.

Към 30 април задълженията на Кремиковци АД са били в размер на 5 539 810 лева, от които 2 950 324 лева са били просрочени към същата дата. Разсрочените стари задължения на комбината към 30 април са възлизали на 80 807 293 лв., е посочено в съобщението.

Ръководство на Кремиковци АД е омаловажило търговските взаимоотношения на комбината с НЕК ЕАД и е показало незаинтересованост за издължаване на натрупания дълг към НЕК.

Това е становището на пресцентъра на електрическата компания, изпратено по повод на публикации в медиите, свързани с състояла се на 17 май пресконференция в Кремиковци АД.

НЕК ще предприеме категорични мерки за защита на финансовите си интереси, като всички действия ще бъдат в съответствие с подписаните договори между НЕК ЕАД и Кремиковци АД и съгласно правата и задълженията за електрическата компания, регламентирани в Закона за енергетиката, поясняват от компанията.