След оттеглянето на украинската компания "Смарт груп" от разговорите за Кремиковци, продължават разговорите с другия кандидат - бразилската CSN, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след съвместно заседание с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и представители на топлофикационните дружества в България.

По отношение на "Кремиковци" министърът допълни само, че непрестанно се влошава ситуацията с цените на металите.

По повод оповестеното от агенция Ройтерс решение на украинската компания "Смарт груп" да оттегли офертата си за оператор на металургичния гигант лидерът на КТ"Подкрепа" в предприятието Людмил Павлов обвини по-рано днес държавата, че умишлено води комбината "Кремиковци" към фалит.

"Все още нямаме официална информация за оттегляне на украинците. Но това, което знаем, е, че те са постигнали принципна договореност в кредиторите на "Кремиковци", но не са получили подкрепа за оздравителната си програма от Министерството на икономиката и енергетиката", обяви Павлов. Той бе категоричен, че това е доказателство за умишленото нехайство и бездействие от страна на правителството в лицето на МИЕ.

"От страна на министерството получаваме само декларации и уверения. Но вече месеци наред няма нищо конкретно. Чакаме до края на седмицата дали ще има среща между представители на "Кремиковци" и работната група на МИЕ", изтъкна синдикалният лидер.

Той предупреди, че ако до края на седмицата МИЕ не излезе с ясна и точна позиция за бъдещето на "Кремиковци", от 1 март 2009 г. КТ"Подкрепа" ще призове членовете си към протестни действия.

В момента само бразилската компания CSN все още поддържа интереса си да стане оператор на металургичния гигант.

През декември миналата година МИЕ обяви, че има седем кандидат-купувачи за "Кремиовци", като тогава в това число не влизаше бразилската компания.

Според програмата на украинската „Смарт Груп", която оттегли офертата си за комбината, предвиждаха се инвестиции в добивната част на „Кремиковци" и в изпълнение на екологичните стандарти за срок от 5 години. Общата предвиждана сума за това бе около 250 млн.евро.

Поетапно бяха предвидени ремонти, като през първата година бе оповестено намерение за инвестиране в нова коксо-химическа батерия и доменното производство, както и в ремонти в добивната част. За 5-те години като оператор на „Кремиковци" украинската фирма предвиждаше постепенно да бъдат покривани и задълженията към кредиторите на комбината.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС