Враждата, която раздира семейството на Лакшми Митал - най-богатия британец - бе подновена в битката за "болнавите" заводи, притежавани от по-малкия му брат в България и Нигерия, пише "Таймс".

Лакшми Митал, който е най-големият стоманен барон в света, се спречка с баща си и братята си, когато се отдели от базирания в Индия семеен бизнес, за да започне свой международен бизнес през 1994 година, припомня вестникът, цитиран от БТА.

Сега, според източници, близки до семейството, Митал е готов отново за конфликт, този пък като използва проблемите на по-малкия си брат Прамод като купи завод за стомана в България за около 50 милиона евро - по-малко, отколкото е убеден, че струва.

Фирмата на Прамод "Глобал стийл холдингс" закупи Кремиковци за 72 милиона евро през 2005 година и се надяваше да го продаде на руска компания за 150 милиона.

Българските инвеститори сериозно са разтревожени от лошото ръководството на компанията от страна на Прамод, защото той дължи и неустойки по облигационния заем от 325 милиона евро, получен през 2006 година.

"Глобал стийл холдингс" има подобни поблеми и с инвестицията си в Нигерия, където е заплашен със съдебна разправа.

Според семейни приятели Прамод не желае да продава на по-големия си брат. Те казват, че Лакшми Митал е контактувал с българското правителство, което държи 25 процента от контролния пакет, с намерение да купи Кремиковци за по-малко от 100 милиона евро.

След натрупалите си проблеми обаче Прамод се предаде и призова брат си да му помогне.

"Истината е, че няма любов. Хората мислят, че по-големия брат Лакшми му помага при така създалото се положение, но това не е така - той го изстисква", заяви за "Таймс" източик близък до семейството.

Самият Прамод каза, че това, което става си е семейна работа и не става дума за вражда. Източници, близко до Лакшми, обаче потвърдиха, че Прамод е готов да продава на "Арселор Митал".

Говорителка на компанията потвърждава за "Таймс", че команията на Лакшми Митал се интересува от купуването на Кремиковци. Митал е в много добри отношенияс брат си и всякакви предположения, че те враждуват помежду си са "преувеличени е неверни", изтъква говорителката.