Кремиковци АД, мажоритарна собственост на компанията Global Steel, отново драстично не спазва договора с Национална електрическа компания ЕАД за продажба на електрическа енергия.

Независимо, че през месец април и първите две седмици на месец май НЕК ЕАД, с цел да защити държавните интереси и съгласно клаузите на подписания търговски договор, изпрати поредица официални предупреждения за ограничаване на електрозахранването на Кремиковци АД, което вече се реализира, считано от 07.05.07 г., металургичният комбинат продължи да трупа задължения.

Към 16 май 2007 г. текущите задължения за доставена и неплатена от металургичния комбинат електрическа енергия и просрочените задължения по споразумителни протоколи за разсрочено плащане възлизат на 5 282 000 лв. Освен това, разсрочените стари задължения на Кремиковци АД към НЕК ЕАД са в размер на 80 307 733 лв.

Ръководството на НЕК ЕАД смята този начин за правене на бизнес за абсолютно нецивилизован. Собствениците на комбинат Кремиковци подлагат от доста дълго време на изпитание търговските взаимоотношения между двете фирми. НЕК ЕАД, като коректен и авторитетен партньор, изпълнява договорните си ангажименти, а процесът по изпълнение на задълженията на Кремиковци АД е много мъчителен.

Отправят се нескончаеми поредици от устни и официални писмени напомняния, провеждат се безброй срещи, завършващи с неизпълнявани от партньорите ни обещания.

Ръководството на Национална електрическа компания ЕАД декларира категоричната си решимост да предприеме по-нататъшни категорични мерки за защита на финансовите интереси на компанията.

Ръководството на Кремиковци АД е предупредено да вземе съответните мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии. За последиците от евентуални производствени и екологични щети и аварии отговорност ще носи единствено и само Кремиковци АД.