Синдикът на „Кремиковци" Цветан Банков изпрати до кретидорите с приети вземания на комбината покана относно съгласие за превръщане на вземания в част от капитала на дружеството - длъжник. Тази възможност се съдържа в предложения от Банков в съда План за оздравяване.

Синдикът кани кредиторите с приети вземания в едномесечен срок от обявяване на настоящата покана в Търговския регистър да заявят своето предварително изрично писмено желание за преобразуване на приетите им вземания в част от капитала на „Кремиковци".

След изтичането на срока, ще стартира процедура по оценяване на задълженията, които комбинатът е натрупал, като тези кредитори, които предварително са дали съгласие за капитализиране на дължимите им суми, ще имат възможност да запишат акции от капитала на Кремиковци АД до размера на вземанията им. Останалите ще бъдат възмездени по силата на Оздравителния план.

Вписаният капитал на металургичния комбинат е в размер на 18 517 545 лв. и е разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв. Задълженията на комбината надхвърлят 1 млрд. лв.