"Кремиковци" привлича инвеститори за близо 20 екопроекта

592

"Кремиковци" ще привлича инвеститори за 15-20 екопроекта, свързани с ускоряване на изпълнението на екопрограмата на дружеството. Тези проекти, заедно с проекта на комбината за създаване на търговско-индустриална зона в района на "Кремиковци", ще бъдат представени в понеделник пред около 30 големи чуждестранни инвеститори. Това съобщи на пресконференция главният изпълнителен директор на дружеството Александър Томов.

Идеята е да се диверсифицира сегашният финансов модел на "Кремиковци", включително и чрез създаване на сателитни дъщерни фирми.

До края на годината ще бъдат вложени около 40 милиона долара в екопроекти, а общата стойност на екопрограмата на комбината до 2011 г. е 145 милиона долара.

С привличането на стратегически инвеститори в екопроектите има възможност за редукция на сроковете на изпълнението на екопрограмата на дружеството до 2009 година.

Подобен проект вече е реализиран с продажбата на 40-годишна шлака на комбината. "Екометалинженеринг" поема отговорност за екопрограмата за преработката на шлаката, а финансирането е от швейцарски банки, каза Томов.

На 28 октомври ще спре за ремонт един от най-големите екозамърсители - конвертор номер едно, а до 10 декември ще е приключил ремонтът на другия замърсител - електропещ номер три. От спирането на производството месечно комбинатът губи по 7 милиона долара.

През ноември предстои ремонт от еко- и производствено значение на Стан 1700 за горещовалцувани рулони. В понеделник и сряда дружеството ще плати общо около два милиона лева екосанкции, съобщи Александър Томов.

Той припомни, че през последните три години дружеството е внесло в държавния бюджет 344 милиона лева. Това е много повече от заплатите, които искат учителите, допълни Томов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg