При мен има писма, в които има категорично искане. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на въпрос има ли инвеститорски интерес към „Кремиковци".

Двама са инвеститорите, които в категоричен вид са направили такава заявка. Единият е „Смарт груп", а другият е български инвеститор, чието име обаче министърът не пожела да оповести.

„Имаше 10 дни за коксохима, който е в латентно състояние. Продължават интензивно разговорите. Вчера имаше среща с представителите на Смарт груп. Ако има решение до изтичането на този срок, може да се вземат мерки, ако няма такова решение, коксохимът ще бъде спрян", каза министърът.

Припомняме, че на 30 октомври Димитров заяви, че продължават разговорите с един купувач отвън и двама от България, като един от тях е бившият собственик на Кремиковци Валентин Захариев.

„Дългът на Кремиковци не е повече от 300 млн. лв.- другите числа са кухи. Спряганият дълг от 450 млн. лв., всъщност, все още не е дълг, защото решението за жизнеспособност на комбината, все още не е обявено от Еврокомисията, заяви също днес председателят на синдикат „Металици" към КНСБ в Кремиковци Васил Яначков. С лихвите тези 450 млн.лв. стават над 700 млн.лв. и като прибавим кредита от 700 млн.лв., се получава сумата от 1.4 млрд.лв., за който се твърдеше, че е общият дълг на Кремиковци.

Докато ЕК не обяви решението си обаче, не може да се твърди , че Кремиковци дължи тези пари." , допълни той. Яначков каза това на пресконференция на тема:" 45 години Кремиковци- има ли шанс комбината или това е края?", по повод днешния ден на металурга. Продължителните периоди на необезпеченост на комбината и умишлените действия на отделни хора за източване на Кремиковци, довеждането му до гибел, го докараха до това състояние.

До управление на комбината бяха допуснати фирми, за които се знаеше, че са без особени възможности. В момента искаме финансова инжекция за комбината, за да не бъде спрян той в понеделник и да имаме период от месец, месец и половина, в който украинската фирма „Смарт-груп" да обяви, какво решение е взела относно евентуалното придобиване на комбината, обясни още Яначков.

От 1998 г. насам, 5-6 човека са тези , които са източили комбината, като сред тях е и Александър Томов. Сезирали сме прокуратурата, но от 7 месеца тя боксува на едно място, заяви още Яначков. „ На кремиковските металурзи е обявена война. Държавата трябва да направи така, че завода да не спре, докато в ръководството влезе „Смарт-груп". Другите кандидати за момента нямат възможностите да се справят. Отговорността за съдбата на Кремиковци в случая е на държавата, заяви председателят на синдиката „Металурзи" към КТ „Подкрепа" Людмил Павлов.

Източник: БГНЕС