След окончателното спиране на подаването на природен газ за "Кремиковци" на 12 май единственото, което ще последва за дружеството е необратимата загуба на коксохимическия завод. Останалите производства са функциониращи, съобщи синдикът на дружеството Цветан Банков.

Юридическата процедура по несъстоятелността на дружеството няма отношение към производствения процес. В този смисъл следващите два - три месеца до обявяването на дружеството в несъстоятелност или приемането на оздравителен план "Кремиковци" е действащо предприятие.

За да продължи работата дружество, ще трябва да се сключат търговски договори или да се осигури финансиране, за да може предприятието да плаща минималните количества природен газ. Сега огромният дял от разходите за газ са за поддръжка на коксохимическото производство, което води до натрупване на задължения, утежняващи масата на несъстоятелността на предприятието.

След спирането на подаването на природен газ комбинатът може да продължи да се издържа чрез електропещта и производството и продажба на горещовалцовани рулони. Това означава месечно производство на готова продукция между 20 - 25 000 тона. Според синдика има възможност да се намери финансиране за продължаване на производството.

Банков каза, че преговорите с потенциални кандидати за коксохимическото производство на "Кремиковци" продължават. Сред компаниите, с които се водят разговори е и бразилската фирма. Преговорите с компанията са трудни, защото това е рисково за инвеститора вложение, но те не са приключили, уточни синдикът.

В юридически аспект бъдещ оздравителен план може да предвижда превръщането на част от задълженията на комбината в капитал на дружеството съобразно желанието на кредиторите.

Синдикът не коментира дали на този етап има заявен интерес от страна на кредиторите към подобна схема, защото не е упълномощен за това от тях. Той добави, че оздравителен план има смисъл да се прави само, ако има шанс той да бъде приет от съвета на кредиторите, който е насрочен през юни.

Подготовката на оздравителен план е обвързан със сериозен финансов ангажимент. Освен юридическата форма, в него се включва и изготвянето на нов план за жизнеспособност на комбината и екологична програма.

Както се очертава на този етап да не се появи стратегически инвеститор един от вариантите, който се обсъжда и е допустим от закона е капитализацията на дълга на дружеството, каза синдикът.

Условието това да стане е по време на събранието на кредиторите оздравителният план да бъде подкрепен от над 50 на сто от вземанията, защото по закон всеки кредитор гласува според размера на вземането си.

Представителят на най-голямата група кредитори (облигационерите) на "Кремиковци" Георги Прохаски каза, че до края на май се очаква да има оздравителен план за комбината, в който да се предвиди схемата за капитализация на дълга на комбината. Към момента волята на основните кредитори, в това число и на държавата, е такава, допълни Прохаски.

Заради

реалната възможност да не се появи стратегически инвеститор за комбината ще се върви към капитализация на дълга, уточни той.

Прохаски каза, че под един процент е вероятността да се намери решение при преговорите с бразилския кандидат-инвеститор за комбината. Окончателната развръзка на преговорите се очаква в близките няколко дни.

За да се прецени при едно оздравяване, зад което биха застанали кредиторите, в каква форма и в какъв обем трябва да продължи да функционира тази компания. Освен публичен има и непублични задължения - НЕК, „Булгаргаз" и т.н., каза Георги Прохаски.

Днес металурзите от „Кремиковци" се отказаха да отидат до центъра на София и след едночасово блокиране на Околовръстния път в района на „Враждебна" протестът им за днес приключи.

Рано сутринта протестът на металурзите започна в комбината, където те поставиха исканията си пред ръководството на предприятието. След това решиха спонтанно да продължат протеста и тръгнаха пеша към София.

По думите на синдикалния лидер Людмил Павлов работниците са тръгнали пеша, за да покажат, че не се отказват да се борят за комбината и „няма сила, която да ги накара да се откажат".

При блокирането на Околовръстното шосе имаше засилено полицейско присъствие, но нямаше сблъсъци. Движението се пропускаше в едната лента.

Павлов поясни, че крайната цел е точен и ясен отговор на въпроса какво е бъдещето на комбината от хората, от които зависи вземането на това решение, както и яснота за бъдещето на металурзите и изплащането на възнагражденията им.

Синдикалният лидер потвърди отново, че протестите ще продължат и след 12 май - денят, в който „Булгаргаз" заяви, че ще спре окончателно подаването на природен газ към комбината.

Източник: БТА, БНР