Печалбата от износа на хапчета на "Софарма" в Украйна и Русия потъват на Сейшелите, разкриха в разследване "Неуловимите" от TV7. Около 40% от оборота на дружеството "Delta Sales" потъва в офшорна банкова сметка, твърди бизнесменът Христо Грозев.

"Течът" бил за сметка на държавния бюджет и дребните акционери на "Софарма". Затова пред TV7 Грозев се закани да внесе сигнал в прокуратурата, информира в. Стандарт.

И обясни, че става въпрос за ексклузивен договор за износ на лекарства на "Софарма" за Русия и Украйна през офшорната компания "Delta Sales Corporation".

Фирмата претендира, че не извършва търговска дейност у нас, но през нея минават 40% от продажбата на лекарства на "Софарма" за Украйна и Русия.

Дружеството първо е учредено на о-в Ман, а през 2002 г. - на Сейшелските острови. В България то е регистрирано удобно като компания с рекламна дейност, за да изнася лекарства на "Софарма" от безмитна зона-Пловдив, но без да плаща данъци на НАП, разкри още Грозев.

И изчислява, че около 100 млн. от реализирания оборот на "Софарма" отиват към дружеството "Delta Sales".

Около 100 млн. годишно отиват някъде, евентуално в някоя офшорна банкова сметка. Това е най-страшното от манипулацията на борсата", пресмятa Грозев пред TV7.