Макроикономическите показатели за 2015 г. и началото на 2016 г. показват много драматичен ръст в икономиката и ми се струва, че това е само началото. Затова с нетърпение очаквам как ще се отрази тази тенденция върху капиталовия пазар.

Това заяви Синиша Крнета, изпълнителен директор на Белградската фондова борса по време на 7-ото издание на най-големия икономически форум у нас - „Шумът на парите“.

Бих искал да коментирам едно явление, което не е достатъчно серизно анализирано в нашия регион, коментира Крнета. През изминалите 10 години фондовите борси в Европейския съюз реализираха средно 20% загуби. Най-добре се справи Варшавската борса, която реализира печалби от 30 процента.

Същевременно в Азиатско-тихоокеанския регион виждаме обратната тенденция – съчетани общо, пазарите там са реализирали 200 процента печалба. Тези страни имат свои стратегии за развитието на капиталовите пазари с акцент върху връзката между капиталовия пазар и реалната икономика.

Докато в Европа всичко се свежда до търгуване и платформи за търговия, което не дава очаквания резултат, посочи още Крнета.

Затова бъдещето на пазара в нашия регион е именно да изградим връзката между капиталовия пазар и реалната икономика. Основният въпрос е дали ще имаме възможност да използваме новата платформа Seelink, за да създадем тази връзка, защото финансовата култура в региона ни е ниска, а свързването на реалната икономика с капиталовия пазар почти не съществува. Seelink трябва да бъде стимул в това отношение.

Опитвам се да бъда реалист, защото правителствата, които вземат решенията, не разбират езика, на който ние говорим. От 7 години се опитвам да обясня, че капиталовият пазар и фондовата борса трябва да обслужват икономиката, да я канализират и да я подпомагат да расте. Това е целта на капиталовия пазар. Той е тук, за да подкрепи икономиката, малките и средните предприятия, а не за да реализира спекулативни печалби, обобщи Крнета.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.