Министър Димитров постави категоричното си изискване купувачът да запази предмета на дейност на „Кремиковци" и незабавно да инвестира в подобряване на екологичните параметри и в модернизацията на комбината.

Държавата ще поиска от избрания от Митал инвеститор да даде гаранции чрез подходящи финансови инструменти за изпълнението на инвестиционния план за жизнеспособност, включително и мерките за опазване на околната среда. Новият собственик трябва да гарантира, че ще обслужва и всички задължения към фирмите – доставчици.

От единия от потенциалните купувачи вече са изпратени гаранционни писма с ангажимент за инвестиране в екологично съобразените проекти на комбината, както е договорено с българското Министерство на околната среда и водите.

От името на правителството министър Петър Димитров изрази категоричната позиция, че държавата няма да допусне ликвидирането на структуроопределящо за икономиката ни предприятие като „Кремиковци" и волята на правителството е комбинатът да продължи да работи при изпълняване на плана за жизнеспособност и подобряване на екологичните параметри.

Прамод Митал увери министър Димитров, че не се водят разговори с купувачи, имащи намерение да ликвидират комбината с цел спекулативни имотни интереси. Подобни намерения противоречат на ангажиментите, поети в приватизационния договор и пред Европейската комисия. Над 70 000 българи са ангажирани пряко или косвено с дейността на комбината, чиито нетни приходи от продажби представляват почти 2% от брутния вътрешен продукт на страната.