Купувачът на Кремиковци преведе останалите 284 млн. лв.

1447
Купувачът на Кремиковци преведе останалите 284 млн. лв.

Елтрейд къмпани ЕООД е превела в Българската банка за развитие 284 399 500 лева за обособената част на Кремиковци, съобщи синдика на комбината Цветан Банков, цитиран от БТА.

Сумата трябваше да се внесе до 18 април, като фирмата си приспадне внесения задатък от 31 600 500 лв. за участие в явния търг на 12 април.

Компанията беше обявена за купувач на предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат заедно с активите, свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им, при цена 316 млн. лв. Фирмата беше единственият кандидат в търга.

По Търговския закон се предвижда след като е извършено окончателното плащане, синдикът да подготви цялата документация по проведена тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд с молба да бъде издадено постановление за възлагане на имуществото на кандидат-купувача. Съдът ще провери законосъобразността на проведената процедура, дали са спазени регламентите и плащането и ако всичко е законно, ще издаде постановление за възлагане на имуществото, включено в обособената част.

Според синдика постановлението за възлагане е "огромен документ" - над 1000 страници, който изисква внимателна и продължителна работа. По тази причина издаването на постановление не може да стане в рамките на този месец.

Елтрейд къмпани ЕООД, на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, беше единственият кандидат-купувач на Кремиковци.

Първа инвестиционна банка АД е финансирала Елтрейд къмпани ЕООД с кредит в размер на 59 млн. евро за покупката, съобщиха вчера от институцията.

„По наша преценка тази компания ще има добра възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината", гласи официалното съобщение на ПИБ.

Част от производствата в Кремиковци могат да бъдат пуснати в експлоатация. Това са стоманодобивното произвоство и по-специално Пещ №3, Непрекъснатото разливане на стомана и Стан 1700. Дали и как ще стане това е въпрос на преценка от страна на фирмата купувач. Тези производства могат да бъдат стартирани, което ще осигури работа за приблизително 1000 души.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария - действащо предприятие и ликвидация на активите. И в двата случая нормата на възвращаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта, посочиха от ПИБ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg