Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 1, във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на Меком АД, гр. Силистра и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 330 560 лв. Комисията постанови прекратяване на нарушението.

Забранено е предлагането на стоки или услуги, които с външен вид, опаковка, маркировка, наименования или други белези, могат да доведат до заблуда относно произхода, производителя, качеството и други съществени характеристики на стоката или услугата.

В настоящия случай Комисията приема, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите относно разпространяваната луканка с наименование „КАРЛОСКА крепост". Продуктът наподобява с наименование и дизайн на шрифта друг известен на пазара - КАРЛОВСКА луканка. И при двата водещ елемент са наименованията КАРЛОВСКА и КАРЛОСКА, изписани с главни букви.

КЗК счита, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание продължителния период на нарушението - повече от 2 години, предходна санкция на ответното дружество за подобно нарушение, както и оказаното съдействие от негова страна.

Нека припомним, че вчера от Меком обявиха, че възнамеряват да увеличи капитала на дружеството от 56 млн. лв. на 70 млн. лв., чрез издаване на до 14 млн. привилегировани безналични акции, с номинална стойност от 1 лв. всяка и гарантиран годишен дивидент в размер на 12% от емисионната стойност.