Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция на „ВиК-Варна" ООД в размер 51 326,78 лв. Дружеството е сключило договор с „БИЛЛА СЪРВИС" ЕООД за възлагане на обществена поръчка с предмет „Определяне на оператор за отпечатване, управление и доставка на ваучери за храна за работниците и служителите на „ВиК-Варна" в нарушение на чл. 41, ал. 3 от ЗОП.

Срещу избора на изпълнител пред КЗК е образувано производство по жалби на „АККОР СЪРВИСИЗ БЪЛГАРИЯ" АД и „ВИАБЕЛ" ЕООД, които са съответно прекратени и оставени без уважение от Комисията.

Съгласно новата разпоредба на чл. 120 б от ЗОП жалба срещу решението за определяне на изпълнител спира процедурата за възлагане на обществена поръчка до окончателното решаване на спора, освен когато е допуснато предварително изпълнение. Поради това жалбите на „АККОР СЪРВИСИЗ БЪЛГАРИЯ" АД и „ВИАБЕЛ" ЕООД пред КЗК имат спиращ ефект по отношение изпълнението на обжалвания административен акт.

Според чл. 122 г, ал. 5 ЗОП, когато договорът е сключен преди изтичане на 14-дневния срок от уведомяване на заинтересованите участници за решението за определяне на изпълнител или преди влизане в сила на решението за определяне на изпълнител и не е допуснато предварително изпълнение, но не се установят други нарушения на закона, КЗК не отменя решението за определяне на изпълнител, а налага санкция в размер 3 на сто от стойността на сключения договор.