КЗК наложи глоба за нелоялна конкуренция на Лакорда АД

1752
КЗК наложи глоба за нелоялна конкуренция на Лакорда АД

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 13 800 лв. на „Лакорда" АД, гр. София, за извършено нарушение на чл. 29 от ЗЗК.

Проучването е по молба на «АПИС България» ООД и «АПИС Европа» АД, конкуренти на ответника при предлагането на правно-информационни системи. Според молителите дружеството не заплаща дължимите държавни такси при използването на базата данни от Търговския регистър към Агенцията по вписванията и така получава търговско предимство.

Производството установи, че достъпът до базата данни на Търговския регистър през интернет страницата на Агенцията по вписванията е умишлено затруднен, като е поставено условие за въвеждане на произволно генериран код. При нормалното използване на страницата с цел справки, Лакорда би имала нужда от допълнителни човешки ресурси за получаване на нужната информация.

Комисията установи, че дружеството използва специално създаден софтуер, улесняващ дейността му, чрез който заобикаля ограниченията за информация на Агенцията и получава непозволен достъп до цялата база данни на Търговския регистър.

КЗК счита, че Лакорда с непозволени действия усвоява и използва данните от регистъра, като създава свои собствени правно-информационни продукти, които предоставя срещу заплащане. С неплащането на съответните държавни такси дружеството получава стопанско предимство пред конкурентите си и по този начин между тях се създават условия за неравнопоставеност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иво
# 0
11:12 | 30 December 2009
Според мен глобата трябва да бъде наложена на Търговския регистър, а не на тази фирма. Абсолютна гадост и гавра с невежеството на българските граждани е този търговски регистър, който наместо да дава свободен и лесен достъп до данните си, то го ограничава като слага captcha (картинка за разпознаване) на потребителите си, а базата си данни я продава. От какъв зор, държавен регистър ще продава базата си данни, наместо да я дава безплатно, не мога да разбера. Защо плащаме, като регистрираме фирма? Защо плащаме данъци? Държавните регистри трябва да са в полза на бизнеса, а не да са бизнес организации. Защо КЗК не глоби регистъра за злоупотреба с монополно положение? Защо фирмените регистри в западноевропейските държави са публични и достъпни от целия свят?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg