Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 13 800 лв. на „Лакорда" АД, гр. София, за извършено нарушение на чл. 29 от ЗЗК.

Проучването е по молба на «АПИС България» ООД и «АПИС Европа» АД, конкуренти на ответника при предлагането на правно-информационни системи. Според молителите дружеството не заплаща дължимите държавни такси при използването на базата данни от Търговския регистър към Агенцията по вписванията и така получава търговско предимство.

Производството установи, че достъпът до базата данни на Търговския регистър през интернет страницата на Агенцията по вписванията е умишлено затруднен, като е поставено условие за въвеждане на произволно генериран код. При нормалното използване на страницата с цел справки, Лакорда би имала нужда от допълнителни човешки ресурси за получаване на нужната информация.

Комисията установи, че дружеството използва специално създаден софтуер, улесняващ дейността му, чрез който заобикаля ограниченията за информация на Агенцията и получава непозволен достъп до цялата база данни на Търговския регистър.

КЗК счита, че Лакорда с непозволени действия усвоява и използва данните от регистъра, като създава свои собствени правно-информационни продукти, които предоставя срещу заплащане. С неплащането на съответните държавни такси дружеството получава стопанско предимство пред конкурентите си и по този начин между тях се създават условия за неравнопоставеност.