КЗК наложи санкция за имитация

640
КЗК наложи санкция за имитация

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35 от ЗЗК от страна на „Диавена" ООД, гр. Шумен, и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 71 330 лв. Комисията постанови незабавно прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по искане на „Славянка" АД, гр. Бургас. Дружеството произвежда и разпространява рибни консерви с марката „Ропотамо" от 1992 г. През 2008 г. с решение на Патентно ведомство марката е определена за общоизвестна на територията на България за стоки от клас 29 - „рибни консерви".

От своя страна „Диавена" ООД започва да произвежда и разпространява рибни консерви със същата марка през 2004 г., като я регистрира на свое име също за стоки от клас 29. Впоследствие, през 2010 г., Патентното ведомство заличава марката „Ропотамо" на Диавена в частта риба, рибни продукти, консерви и хайвер, консервирано месо и печени зеленчуци.

Проучването на КЗК установи, че в края на 2010 г. и началото на 2011 г., когато вече е лишено от правото да използва съответната марка, ответното дружество е произвело две партиди рибни консерви под названието „Рибна салата Ропотамо" и „Закуска Ропотамо".

В тази връзка Комисията приема, че с използването на марката Ропотамо, наложила се на пазара чрез продуктите на Славянка, Диавена е в състояние да заблуди потребителите и съответно да увреди интересите на молителя.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg