Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване относно намерението на Остерайхише Рундфунксзендер ГмбХ и Ко КГ (ОРС), Австрия да придобие контрол върху търговско предприятие Национално управление радио и телевизионни станции (НУРТС), което е част от БТК ЕАД. НУРТС предоставя услугите радио и телевизионно разпространение, линии под наем и колокация.

Основната дейност на ОРС включва предоставяне на технически консултации, техническо проектиране (мрежи, мултиплекси и др.) и управление на телекомуникационни проекти. ОРС оперира първите два национални DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) мултиплекса в Австрия и е на път да финализира процеса на дигитализация в Австрия.

По данни на КЗК съществуват сериозни опасения, че след планираната сделка новият собственик ще предлага на по-високи цени услугите, които предоставя понастоящем НУРТС.

Предвид реалната възможност НУРТС да не попада под регулацията на КРС в бъдеще, ако не бъде определено като предприятие със значително въздействие върху пазара, то за Комисията е налице основание да започне задълбочено проучване по случая. Тази необходимост се обуславя и поради националната значимост на БТК, част от която ще бъде отчуждена и ще бъде управлявана от нов собственик.

КЗК счита, че започването на задълбочено проучване е необходимо за пълното изследване на пазарната ситуация, тъй като пазарите, върху които сделката ще окаже въздействие, са част от далекосъобщителния пазар, който е от съществено значение за обществото и почти всички български граждани са крайни клиенти на една или повече услуги, предлагани от БТК.