Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на пряк самостоятелен контрол от страна на Адвент Уотър (Люксембург) С.а.р.л. върху „Девин" АД, гр. Девин и индиректен такъв върху неговите дъщерни предприятия.

Адвент Уотър е частно дружество с ограничена отговорност, учредено съгласно законите на Великото херцогство Люксембург. Дружеството е дъщерно на Адвент Интернешънъл Корпорейшън, САЩ, което участва на българския пазар чрез „Хан Аспарух" АД, гр. Исперих - производител на керамични фаянсови и подови плочки.

„Девин" АД упражнява контрол върху „Девин Роял" ЕАД, гр. Елин Пелин и „Атлантик Дивайн" ЕАД, гр. Девин, които от своя страна не притежават акции или дялове в други дружества.

Освен бутилирани минерални и изворни води, Девин предлага на пазара също газираната безалкохолна напитка Everdrink, овкусената вода Devin Fresh, спортната напитка Fitness и дистрибутира напитките "Ред Бул" и "Гранини".

Чрез сделката Адвент Уотър предвижда да развие и разшири продуктовия микс на придобиваните дружества в секторите на бутилираните води и безалкохолните напитки, да развие нови продукти и да подобри съществуващите, да оптимизира производствените разходи и др.

Търсенето и предлагането на бутилирана вода е отделен продуктов пазар, различен от този на безалкохолните напитки, който е силно конкурентен и динамичен. През 2008 г. на българския пазар са представени около 43 марки бутилирани води в голямо разнообразие от опаковки и разфасовки, като в последните години се наблюдава продължителен и стабилен ръст на потреблението, коментират от КЗК.

Пазарният анализ на комисията показва, че след приключването на сделката дяловете на участниците няма да се променят, от което следва, че концентрацията няма да окаже съществено отражение върху пазарите, на които е активно придобиваното предприятие Девин - производството, дистрибуцията и продажбата на едро на бутилирани води и безалкохолни напитки.

Комисията счита, че съответно концентрацията няма да доведе до промяна в структурата на засегнатите от сделката пазари, нито ще създаде предпоставки за настъпването на неблагоприятни последици за участниците на тях.

Нека припомним, че Адвент Интернешънъл ще придобие от Соравия Груп Австрия приблизително 75% от акциите на Девин.

След финализиране на сделката, в съответствие с изискванията на българското законодателство, Адвент ще обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството търгувани на Българската фондова борса. Тримата изпълнителни директори на Девин ще запазят своят дял в капитала от приблизително 6.75%.

Съгласно договорът за покупко-продажба на акции, цената се очаква да бъде в интервала между 3.06 лв. и 3.17 лв. за акция, оценяваща 100% от стойността на капитала на Девин в диапазона между 28 и 29 млн. евро. Тази оценка се базира на обща стойност на предприятието в размер на 40 млн. евро, намалена с общия консолидиран размер на нетния дълг на дружеството и коригирана в зависимост от оборотния капитал към 30 септември 2009 г., като точната цена ще бъде определена в периода между подписване на Договора и неговото финализиране.