КЗК разреши придобиването на Булгартабак

1042
КЗК разреши придобиването на Булгартабак

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация чрез придобиване на пряк едноличен контрол от страна на БТ Инвест ГмбХ,  Виена, Австрия, върху „Булгартабак Холдинг" АД, София, а чрез него и на непряк контрол върху дъщерните предприятия на холдинга.

Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

БТ Инвест ГмбХ, Австрия е дружество с ограничена отговорност с предмет на дейност придобиване, притежаване, управление и използване на дялови участия в дружества в България. С придобиването на Булгартабак Холдинг, БТ Инвест цели дългосрочни инвестиции в компания, лидер на българския пазар, с бързо растящи експортни позиции, притежаваща високотехнологични производствени мощности и стратегическо географско положение в Югоизточна Европа.

В своя анализ Комисията установи, че придобиващото предприятие и неговата икономическа група не осъществяват стопанска дейност на едни и същи продуктово-географски пазари с Булгартабак, нито контролират дружества от тютюневия сектор.

Не са налице съответни продуктово-географски пазари, върху които концентрацията ще окаже въздействие и не се очаква промяна в пазарното положение на участниците в сделката преди и след нейното осъществяване, тъй като няма хоризонтални отношения между извършваната от тях дейност.  Не бяха установени и отношения на свързани пазари.

Въз основа на данните от анализа и липсата на промяна в конкурентната среда на съответния пазар Комисията счита, че концентрацията следва да бъде разрешена, тъй като не би попречила по никакъв начин на ефективната конкуренция.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg