КЗК разреши продажба на част от „Захарни заводи”

673

Комисия за защита на конкуренцията разреши придобиване на контрол върху част от „Захарни заводи” АД - Горна Оряховица, от страна на „Agrana Zucker GmbH” – Виена. Двете фирми ще създадат ново дружество - „Аграна България”АД – София, в което ще бъде прехвърлена придобитата част. „Аграна България” ще поеме изцяло дейността по дистрибуция на бяла захар, произведена от „Захарни заводи”.

 

КЗК анализира пазара на производство и продажби на рафинирана захар, както и пазарните позиции на участниците в концентрацията. Действащите регулаторни механизми в сектора са изработени и се прилагат за територията на целия Европейски съюз, а не в национален мащаб.

 

Комисията счита, че предстоящата сделка би могла да допринесе за подобряване на конкурентоспособността на българския производител. Създават се възможности за привличане на чуждестранен инвеститор, прилагане на утвърден опит, както и по-благоприятна конкурентна среда.

 

Въз основа на извършеното проучване, КЗК приема, че „Аграна България” не е в състояние да попречи на ефективната конкуренция на разглеждания пазар.

За 2006 г. Захарни заводи АД обяви нетна печалба в размер на 2,074 млн. лв., спрямо 430 хил. лв. положителен финансов резултат за 2005 г.


Основният капитал на дружеството е 694 хил. лв., а собственият – 13,17 млн. лв. “Захар инвест” АД притежава 43% от капитала, докато “ГУ Фарадей” ЕООД и “Ритъм-4-Таня Бонева” ЕООД имат съответно по 25,58 и 25,55 на сто.

Днес по позицията бяха изтъргувани 346 акции, на нива от 81,70 лв. и 92,00 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg