Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на самостоятелен контрол върху Енергия АД-Търговище от страна на EnerSys Holdings Luxembourg S.a.r.L., Люксембург.

КЗК постанови предварително изпълнение на решението си.

EnerSys Holdings е част от групата EnerSys, която притежава над 100 години опит в производството на батерии и е представена с поделения за продажби и услуги в световен мащаб.

Преди сключването на сделката, пазарните дялове на участниците са под установения праг за господстващо положение. КЗК установи, че припокриването в дейността на дружествата е минимално както на пазара на тяговите, така и на стационарните батерии.

Потребителското търсене в тази област е непостоянно, тъй като клиентите често сменят една марка с друга.

Комисията счита, че планираната концентрация няма да промени конкурентната среда на разглежданите пазари. Като резултат от нея може да се очаква увеличаване на инвестициите в Енергия АД и повишаване на конкуретоспособността на компанията.

През януари EnerSys Holdings (Luxembourg) S. a. r. l.-Люксембург, 100% дъщерно дружество на щатската EnerSys, придоби 90.13 на сто от капитала на дружеството за общо 17 млн. долара.