КЗК разреши сливането на миннодобивни дружества

1081
КЗК разреши сливането на миннодобивни дружества

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация, която ще се осъществи чрез сливането на Лундин Майнинг Корпорейшън и Инмет Майнинг Корпорейшън. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

На 12 януари 2011 г. Лундин и Инмет са сключили Договор за сливане, съгласно който двете дружества ще се слеят и ще учредят Симтера Корпорейшън (Симтера).

Лундин е минно дружество за добив на неблагородни метали с диверсифициран бизнес на световно ниво, чиято основна дейност е съсредоточена в областите: търсене, проучване, добив на руди, производство на концентрати (меден, никелов, оловен, цинков).

Инмет Майнинг Корпорейшън е миннодобивно дружество в световен мащаб, което произвежда концентрати (меден, цинков), пирит, електролитна мед.

Дейността на Лундин и Инмет на територията на България се ограничава до продажбата на меден концентрат на един клиент - Аурубис България АД.

Всички анкетирани по нотифицираната сделка лица - Българска минно-геоложка камара (БМГК), Аурубис България АД (единствен потребител на меден концентрат, произвеждан от предприятията), Асарел Медет АД и Елаците Мед АД, (основни местни конкуренти на Lundin и Inmet), съобщават, че съществува възможност за доставка на меден концентрат, от местен добив или от алтернативен внос, със сходно качество и при сходни търговски условия.

Комисията разрешава концентрацията по чл. 26, ал. 1 от ЗЗК, ако тя не води до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

Както вече бе посочено при анализа на съответния пазар, участниците в концентрацията преди сделката имат незначително присъствие в страната, което не се очаква да се промени съществено. Поради тази причина достигането на новата структура на господстващо положение, което значително може да попречи на ефективната конкуренция е малко вероятно. Още повече, че съгласно становището на БМГК вносът на меден концентрат е наложителен, тъй като местното производство е недостатъчно за капацитета на преработващите предприятия.

Не е без значение и обстоятелството, че пазарът на меден концентрат е отворен и е със световно географско измерение.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg