КЗК санкционира Е.ОН България Продажби с процент от оборота

1464
КЗК санкционира Е.ОН България Продажби с процент от оборота

КЗК санкционира Е.ОН България Продажби за злоупотреба с господстващо положение, информираха от надзорния орган.

Установеното нарушение е по чл. 21, т. 5 от Закона за защита на конкуренцията, състоящо се в необоснован отказ за доставяне на електрическа енергия в имота на Готар Инвестмънт ООД - цех 203а, ул. „Цар Освободител" № 36, гр. Нови Пазар, в периода 11.09.2008 г. - 29.11.2009 г. по причина неизпълнени чужди задължения за плащане цената на потребена електрическа енергия от предишен собственик на имота.

Комисията наложи на дружеството имуществена санкция от 3.2 млн. лева. Санкцията представлява процент от нетните приходи на дружеството от продажба на електроенергия за 2009 г.

Е.ОН България Продажби АД обосновава своя отказ за доставка на електроенергия с неизпълнени стари задължения за плащане цената на консумираната електрическа енергия от предишен собственик на имота, който не е прекратил по надлежния ред отношенията си с енергийното предприятие.

Разследването на КЗК установи, че задълженията за плащане цената на потребената електрическа енергия в имота започват да се трупат от началото на 2005 г. от собственика по това време - Китка стил ООД. За период по-кратък от две години са натрупани близо 30 000 лв. неплатени задължения на дружеството.

От КЗК информират, че през цялото това време Е.ОН България Продажби АД (Електроразпределение Варна EАД) не предприема каквито и да било действия за предотвратяване по-нататъшно увеличение на просрочваните към него задължения или събиране на неплатените суми. Впоследствие компанията продължава да бездейства по отношение на своите вземания, като този период от време достига до три години.

В продължение на повече от една година - от 11.09.2008 г. до 29.11.2009 г. дружеството, възползвайки се от господстващата си позиция на съответния пазар, напълно блокира дейността на Готар Инвестмънт ООД в придобития имот - цех 203а, гр. Нови Пазар, смятат от КЗК.

Ответното дружество цели единствено удовлетворяването на своя интерес - заплащане на цената на вече потребена електроенергия, без значение кой точно ще бъде платецът. В рамките на този период правилата на ЗЗК са без значение за ответника, както без значение са и загубите, които то причинява на зависимото от него предприятие, лишавайки го от електрическа енергия.

„Пълното незачитане на конкурентноправните правила от страна на „Е.ОН България Продажби" АД в рамките на разглеждания период, както и пренебрегването на специалната отговорност, която господстващото предприятие е следвало да прояви още при депозиране на искането на „Готар Инвестмънт" ООД (14.08.2008 г.) за покупко-продажба на електрическа енергия, както и факта, че нарушението не е изолиран случай в практиката на „Е.ОН България Продажби" АД, Комисията счита за напълно обосноваващи санкционирането на нарушителя", се казва още в съобщението на комисията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg