КЗК санкционира Литекс АД и Петрол АД

1208
КЗК санкционира Литекс АД и Петрол АД

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции в размер на 12 343 лв. на „Литекс" АД и 12 000 лв. на „Петрол" АД за нарушение на задължение за съдействие по чл. 46 от ЗЗК. Санкциите представляват процент от общия оборот на предприятията за финансовата 2009 г.

Във връзка с извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво, КЗК изиска информация от двете дружества, като определи срок за представяне на данните, който изтече на 25 март 2011 г.

КЗК изпрати на „Литекс" АД напомнително писмо на 13.04.2011 г., с което повторно изиска информацията и документите, които въпреки това не бяха представени.


„Петрол" АД поиска удължаване на срока, но и в този срок не предостави изисканите данни.

След като не получи поисканата информация от страните, КЗК счита, че двете дружества са създали пречки при извършване на проучването и са възпрепятствали доказването на факти, свързани с търговското поведение на дружествата на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво.

Комисията приема, че дружествата са отказали съдействие на Комисията при изпълнение на нейните правомощия, като с това са нарушили чл. 100, ал. 2, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията, което налага да бъдат санкционирани.

Решенията подлежат на обжалване.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg