Комисията за защита на конкуренцията образува производство за установяване на нарушение по чл. 21 от ЗЗК, респ. по чл. 102 от ДФЕС, от страна на Лукойл Нефтохим Бургас АД и Лукойл Ейвиейшън България ЕООД, информираха от контролния орган.

Комисията постанови решение за самосезиране във връзка с постъпило писмо от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, от 3 август 2011 година, в което се съдържа информация за евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на двете дружества по отношение на доставките на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на Република България.

Производството ще бъде водено и по чл. 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Съгласно чл. 11, т. 3 от Регламент на Съвета (ЕС) № 1/2003 г, КЗК ще изпълни ангажимента си да информира Европейската комисия (ЕК) и националните органи за защита на конкуренцията на държавите членки за започналото производство, чрез Европейската мрежа по конкуренция.

По отношение на образуваното производство ще бъдат приложени сроковете и съгласувателните процедури, предвидени в Регламент № 1/2003. Също така, Регламентът дава възможност на КЗК да се възползва и от други форми на сътрудничество с ЕК, се казва още в съобщението.