КЗК се самосезира срещу две компании на Лукойл

912
КЗК се самосезира срещу две компании на Лукойл

Комисията за защита на конкуренцията образува производство за установяване на нарушение по чл. 21 от ЗЗК, респ. по чл. 102 от ДФЕС, от страна на Лукойл Нефтохим Бургас АД и Лукойл Ейвиейшън България ЕООД, информираха от контролния орган.

Комисията постанови решение за самосезиране във връзка с постъпило писмо от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, от 3 август 2011 година, в което се съдържа информация за евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на двете дружества по отношение на доставките на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на Република България.

Производството ще бъде водено и по чл. 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Съгласно чл. 11, т. 3 от Регламент на Съвета (ЕС) № 1/2003 г, КЗК ще изпълни ангажимента си да информира Европейската комисия (ЕК) и националните органи за защита на конкуренцията на държавите членки за започналото производство, чрез Европейската мрежа по конкуренция.

По отношение на образуваното производство ще бъдат приложени сроковете и съгласувателните процедури, предвидени в Регламент № 1/2003. Също така, Регламентът дава възможност на КЗК да се възползва и от други форми на сътрудничество с ЕК, се казва още в съобщението.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg