Парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша днес представители на отговорните институции за държавната политика по ценообразуване и реимбурсиране на лекарствените продукти в България.

След уволнението на заместник-здравния министър по лекарствената политика Гергана Павлова, министър Стефан Константинов обяви, че започва проверка на цените на всички лекарства, които са по-скъпи у нас, в сравнение със съседни държави.

„Цените на лекарствата се определят, освен от комисия и от ДДС-то, което е 20%. Само 2 държави в ЕС има толкова високо ДДС върху лекарствата – Дания и Исландия“, заяви пред бТВ министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той посочи, че намаляването на ДДС върху лекарствата у нас е едно от нещата, които трябва да се направят за намаляване цените на лекарствата. Другото важно нещо е да проработи това, което приехме тази година, а именно НЗОК да се договаря за лекарствата.

Друг проблем е, че България е малка и бедна държава с малък пазар. "Не знаете ли, че по-богатите ползват по-големи бонуси", каза Константинов.

Електронната рецепта е другото, което ще доведе до сваляне на цените на лекарствата, подчерта министърът, както и свързването на аптеките с НАП, което ще доведе до по-голям контрол.

От Комисията за защита на конкуренцията пък обявиха, че започват предварително проучване по случая.

Преди ден от СДС изпратиха запитване до председателя на комисията с молба да бъде извършена проверка има ли създадено монополно положение на „Софарма” АД и „Софарма Трейдинг” АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и Министерството на здравеопазването през последните 5 г.

Междувременно „24 часа“ съобщи, че Брюксел е отрекъл, че разследва „Софарма“ в отговор на запитване от българските институции.

Самият Огнян Донев, председателят на Съвета на директорите на "Софарма", която застана в центъра на дискусията за високите цени у нас, обяви, че пазарният й дял е 5-7 на сто.