Лакшми Митал предлага над 100 млн. евро за "Кремиковци"

1156
Лакшми Митал предлага над 100 млн. евро за

Известно е, че търговското предложение задължително определя отношенията в бизнеса. Последният пример е българската стоманодобивна компания "Кремиковци", собственост на Прамод Митал, която се подготвя за продажба, пише вестник "The Times of India".

Лакшми Нивас Митал, по-големият брат на Прамод Митал и най-богат индиец в света, желае да придобие най-големият производител на стомана на Балканите. Стана ясно обаче, че той ще предложи 100 млн. евро (6.3 млрд. рупии), което е с около 50 млн. евро по-малко от онова, което иска да получи по-малкият му брат от продажбата.

При това положение общата цена за придобиването на компанията заедно с дълговете й ще бъде около 52 млрд. рупии (884 млн. евро). Източници заявиха, че въпреки по-ниската оферта на Лакшми от желанията на Прамод очакванията са по-големият брат да спечели надпреварата поради две причини.

Първата - българското правителство, което държи 25-те процента държавен дял в "Кремиковци", е привърженик на сделката. Втората - господин Лакшми Митал може да спечели доверието на инвеститорите, ако обещае да изплати облигациите, емитирани от българската компания, по техния номинал. Кредиторите искат незабавното плащания по облигациите на "Кремиковци" на стойност 325 млн. евро, които са вече просрочени.

Компанията "АрселорМитал" на господин Лакшми Митал предложи също да се погрижи и за екологични инвестиции, заявиха източниците. Ако успее да спечели надаването, "АрселорМитал" ще успее да обедини усилията на българската компания с голямата мина за желязна руда, която притежава в Криворож в Украйна и откъдето може да транспортира руда за България. "Кремиковци" няма собствени резерви от руда.

Смята се обаче, че компанията дава над 10% от стойността на българския износ. Макар че господин Прамод Митал не е получил оферта според очакванията си, очаква се продажната цена да бъде по-висока от разходите му по закупумането на комбината.

Инвестиционната му фирма "Глобал Стийл Холдингс" купи "Кремиковци" през 2005 г. за 72 млн. евро. Безусловно той е направил определени инвестиции в "Кремиковци" през последните 3 г. Прамод Митал предложи "Кремиковци" за продажба, след като дълговете на предприятието надхвърлиха 1.14 млрд. долара. Другите основни играчи освен "АрселорМитал" са украинските милиардери Ринат Ахметов и Константин Жеваго.

Компанията "Мерил Линч", която е консултант на продавача, проучва офертите и се очаква да обяви името на печелившия до две седмици, посочиха източниците. Имейл, изпратен до говорител на "АрселорМИтал", не успя да предизвика никакъв отговор. Говорител на "Глобал Стийл Холдингс" отказа коментар. "Кремиковци" има производствен капацитет от 2.2 млн. тона годишно. През миналата година предприятието е произвело 1.4 млн. тона стомана.

Бремето на дълговете и спираловидното нарастване на разходите за материали поставиха под напрежение паричните потоци в компанията. Наскоро тя не можа да плати на своите 8 000 служители. Ако "АрселорМитал" успее да вземе "Кремиковци", това ще бъде първата транзакция между братята Митал, след като по-големият напусна страната през 1994 г., за да създаде империята си, посочва индийското издание.

Припомняме, че от 9.00 ч. днес пред административната сграда на „Кремиковци” АД ще се проведе протестен митинг, организиран от структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа” в комбината. Протестите на работниците и служителите са за неизплатените работни заплати за месеците февруари и март 2008 г. и неизплатените пари за безплатна храна за месеците ноември и декември 2007 г. и от началото на 2008 г. Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” в „Кремиковци” АД настояват мажоритарният собственик и българското правителство като съсобственик, да предприемат конкретни действия за нормализирането на произведствения процес в „Кремиковци” АД и изплащането на трудовите възнаграждения съгласно Кодекса на труда и подписаните споразумения.

Източник БГНЕС, Снимка: Profit.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...