Втората най-голяма компания за софтуер в света, Oracle е платила на CEO-то си Лари Елисън 70.1 млн. долара за 2009. За 2008 той беше получил 84.5 млн. долара.

Елисън се е съгласил компанията да му намали заплатата до 250 000 долара. Останалите пари са от бонуси.

66-годишният Елисън е най-добре платеният шеф в Силиконовата долина. Той е вложил част от парите си в отбора по мореплаване BMW Oracle sailing team и се опита да купи баскетболния отбор Golden State Warriors, но не успя да спечели в наддаването.

Компанията е изплатила на Елисън 61.9 млн. долара в опции, 6.45 млн. долара в бонуси и 1.49 млн. долара под формата на други компенсации. Големият кеш бонус е заслужен, защото резултатите на Oracle са значително по-добри от тези на другите компании в сектора, казват от там.

Вчера стана ясно, че Елисън е наел Марк Хърд от Hewlett- Packard на поста президент на компанията. Хърд трябваше да напусне HP, след като стана ясно, че се е опитал да скрие лична връзка с клиент на компанията. От HP се заканват да съдят Хърд защото подозират, че на новия си пост той ще наруши договора за конфиденциалност с компанията.

Другият президент на Oracle Сафра Кац (48 г.) е получил заплата от 800 000 долара и бонуси от общо 36.4 млн. долара.