Лари Елисън изглежда като големия печеливш от сделката между Oracle и NetSuite, отбелязва в скорошен коментар журналистът на Reuters Breakingviews Робърт Сайрън.

Миналата седмица софтуерният гигант обяви, че придобива бързо развиващата се компания в областта на облачните технологии за 9.3 милиарда долара - 44 процента над цената, за която се търгуваха акциите на NetSuite преди първите новини за сделката да бъдат огласени.

И макар ходът да е логичен от стратегическа гледна точка, изглежда че Елисън, който контролира 45 процента от NetSuite, се облагодетелства от странична инвестиция за сметка на компанията, на която е изпълнителен председател.

Границата между Елисън и основания от него софтуерен гигант е била винаги неясна, дори спорна, отбелязва Сайрън. През 2015 г. например, Oracle извършва няколко плащания - сред които и за наем на самолет - през фирми, притежавани от Елисън.

Две години по-рано в съдебен процес, отнасящ се до придобиването на контролирана от него компания, Елисън стига до споразумение, отказвайки се от изплащане от над 500 милиона долара от страна на Oracle.

Компанията NetSuite е основана от бивш служител на Oracle, финансиран от Елисън. Докато Oracle се концентрира върху огромните корпорации, то подходът на NetSuite е насочен към предоставяне на облачни бизнес софтуер решения за малки и средни клиенти.

В последните години обаче бизнесите на двете компании все по-често се припокриват, тъй като все повече големи клиенти се преориентират към използване на уеб базиран софтуер.

В този смисъл, логиката зад сделката е очевидна, а и процесът по тяхното обединяване бе ръководен от комитет от независими директори в Oracle. Освен това, макар и значителна, надценката, платена от софтуерния гигант, не е необичайна за тази сфера.



И все пак, според Сайрън, в ситуацията с NetSuite се наблюдава потенциален конфликт на интереси както по отношение на самата сделка, така и заради потенциално пропуснатата възможност от страна на Oracle. Журналистът отбелязва, че акциите на NetSuite са увеличили стойността си четири пъти за периода след първичното публично предлагане на компанията, в сравнение с ръст от около два пъти за Oracle.

Ако под управлението на Елисън Oracle бе проявил по-сериозен интерес към облачния сектор, може би нямаше да е принуден да плаща днес, разсъждава Сайрън.