Как Единният капиталов пазар в Европа ще стимулира малките и средни предприятия бе една от основните теми на панел „Капиталови пазари“ на форум „Шумът на парите 2015“.

Финансовото стимулиране на малките и средни предприятия в близките години е от жизненоважно значение за европейската икономика, подчерта модераторът на панела Илиян Скарлатов.

На въпрос дали Общността на капиталовите пазари би спомогнала в тази насока, Сократис Лазаридис, главен изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Helex Group, отговори, че това е една от нейните най-важни функции.

„Малките и средни предприятия са от голямо значение за икономиката в нашия регион. Това, което виждаме от миналото е, че в нашия индекс FTSE/Athex Large Cap повече от 5 от 25-те компании са листнати в началото на 90-те години.

Общността на капиталовите пазари трябва да помогне на малките предприятия днес да се възползват от възможностите и ликвидността на международните пазари. Има някои условия за това. Едно от тях е мениджмънтът на компанията да иска да се запознае с международната инвестиционна общност и да спазва стандартите на общността.

Основната цел на фондовите борси е да улеснят компаниите в набирането на капитал. Те не могат да направят това без подкрепата на цялата система – на адвокати, банкери, счетоводители – всички те трябва да имат желание да работят в глобална система, а не в само на местно ниво.“

В тази връзка Лазаридис подчерта ролята на схемата Target 2 securities – паневропейска мрежа, която ще свързва всички централни депозитари.

„Въпросът за цената на услугите винаги ще бъде актуална. На фондовата борса в Атина в последните 5 години сме намалили цената на таксите от 25 на 15%,“ добави още той.

„Важно е да се създаде ниво на сътрудничество, което да подобри разпределението на ресурсите, това ще помогне много в следващите години, защото има голям натиск за по-ниска цена.“

Общността на капиталовите пазари определено е стъпка напред, обобщи Лазаридис.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите, могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.