„Вече се отказахме от покупката на две компании“, каза по време на днешната среща с инвеститорите Цветан Лъжански, изпълнителен директор на Девин АД. Основната причина за това е високата цена на дружествата.

“Прогнозата ми е, че всички малки компании на пазара в нашия сегмент ще изчезнат”, допълни Лъжански.

По негово мнение в момента се преговаря с общо шест компании – по две от Македония и България и по една от Гърция и Сърбия. “Надяваме се до края на 2008 г. една от тези компании вече да е част от Девин АД“, заяви още той.

На инвеститорски въпрос как ще бъдат финансирани тези придобивания, Лъжански сподели, че ако компанията е малка, вариантът е привлечени средства плюс облигационна емисия. В случай, че говорим за по-голяма от нас компания, можем да използваме увеличение на капитала, облигационна емисия и участие на инвестиционен фонд, което по-късно да изкупим.

Данни на Canadean сочат, че в края на 2007 г. Девин АД държи 33% от пазара на бутилирани води в България, но от компанията обявиха, че техните изчисления сочат, че делът им е 32 на сто.

Консолидираните неодитирани данни на компанията за 2007 г. сочат продажби в размер на 54.253 млн. лв. и печалба преди данъци от 1.448 млн. лв. За следващата година Девин АД очаква продажби в размер на 64.217 млн. лв. и печалба от 2.119 млн. лв.

Днес по позицията се изтъргуваха 1030 акции на нива от 6.30 до 6.36 лв. за брой.

Видео: Среща на инвеститорите на Девин АД