Лесопласт отчита загуба за първото тримесечие на годината

519
Лесопласт отчита загуба за първото тримесечие на годината

Троянската компания Лесопласт () отчете нетна загуба от 425 хил. лв. при 733 хил. лв. печалба година по-рано. Това показват данните от предоставения по-рано днес отчет за дейността на публичната компания към 31 март.

Общите приходи от дейността се свиват с 2.3 млн. лв. за година на актуалните 10.89 млн. лв. Нетните постъпления от продажби са 10.87 млн. лв. при 13.1 млн. лв. година по-рано. Понижението се дължи основно на спада в стойността на пласирана продукция.

През отчетния период от компанията са произвели 8.949 хил. куб. м шперплат спрямо 9.927 хил. куб. м към 31 март на 2007 г. Спад има и в производството на ДВП – от 11.227 хил. куб. м към първото тримесечие на миналата година на 10.645 хил. куб. м към това тримесечие.

Според информация на Лесопласт намалението на производството на шперплат се дължи на трудности в снабдяването с тополови трупи както в България, така и в Сърбия. В резултат производствените мощности на компанията се намаляват. Технически проблеми с парната централа през януари са причината за по-ниското производство на ДВП за този период.

От компанията уведомяват, че темпът на продажби на шперплат остава сравнително същият, както и през 2007 г. Известни затруднения има при пласирането на ДВП на италианския пазар, където спадът е значителен.

Инвестиционната дейност на Лесопласт през тази година е насочена към обновяване и модернизация на машините и оборудването в двата завода – за производство на шперплат и на ДВП. В процес на изграждане и нова преса за ламиниране на шперплат, допълват от компанията.

През отчетния период от дружеството отчитат повишение в балансовата стойност на активите. Ако към 31 март 2007 г. те са били 28.57 млн. лв., то през това тримесечие те са оценени на 31.22 млн. лв.

Ръст от 15.15 млн. лв. на 18.22 млн. лв. има и при текущите пасиви на Лесопласт. Стойността на нетекущите пасиви остава непроменена на 1.03 млн. лв.

Основният капитал на дружеството е 405 хил. лв., а собственият 11.97 млн. лв. при 12.39 млн. лв. година по-рано.

Днес акциите на Лесопласт губят на Българска фондова борса 5.72% от стойността си, снижавайки се на средните 87.68 лв. при обем от 271 изтъргувани лота.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg