Общото събрание на ЗПК "Лев Инс" АД реши да стартира процедура за публично предлагане на акциии на Българската фондова борса. За това гласуваха акционерите на компанията по време на проведеното днес общо събрание на акционерите.

В изявление на застрахователната компание се казва, че листването на БФБ-София е в отговор на инвеститорския интерес, както и че по този начин ще се осигури необходимата прозрачност за гарантиране сигурността на клиентите й, както и възможността за участие в капитала на дружеството.

На днешното Общо събрание на акционерите на "Лев Инс" АД компанията отчете печалба в размер на 10 милиона лева. Взе се решение и за увеличение на капитала от 13 млн. лева на 23 млн. лева.

Общото събрание взе решение за създаване на фонд "Превенция" с първоначален капитал от 1 млн. лева, с който ресурсно ще бъде осигурена превантивната програма на компанията за следващия отчетен период.

За нов член на Надзорния съвет беше избран израелският гражданин Ели Викелман - доказан специалист по управление на риска и презастраховане.

По данни от Комисията за финансов надзор към 30 септември 2006 г. Лев Инс има пазарен дял от 4.77% и премиен приход от 34.197 млн. лв. За първите девет месец на изминалата година компанията има печалба от 487 хил. лв.

След листването си на БФБ-София, Лев Инс ще стане четвъртата публична компания. Към момента на борсата се търгуват акциите на лидерите по пазарен дял ЗПАД ДЗИ и ЗПАД Булстрад, както и Евроинс.