Четирима лидери на четири български компании, две от които публични, участваха в дискусия на тема „Горещи сектори за инвестиции“. Това се случи на организирания от в. "Капитал" форум „Дялово инвестиране в България и Югоизточна Европа“.

Сканираме региона за покупки, като същевременно откриваме сериозни експортни възможности, заяви Цветан Лъжански, изп. директор на Девин по време на краткото представяне на ръководената от него компания.

Софарма е добре позната компания, така че няма какво ново да спомена за нея, каза Огнян Донев, председател на СД на Софарма. Ето защо ще говоря от гледна точка на един бизнесмен, допълни още той. Според него първото най-логично нещо е инвестицията в производството.

Следващата стъпка е изкупуването на всичко, което е възюможно в производството. Развитието включва влизане в търговията на едро, последвано от навлизането и в търговията на дребно.

Огнян Донев спомена, че най-голямото предизвикателство и шанс в нашия регион е да намериш добра инвестиционна възможност и купиш фабрика до 5 млн. евро. След като се натрупа критична маса, логично е да разшириш фокуса си на дейност, но в близък до основния отрасъл сектор, смята Донев. Като такива той посочи болничният сектор и здравното застраховане.

На въпроса какъв потенциал вижда в IT-сектора, Павел Езекиев, партньор в NEVEQ, уточни, че в момента клиентите на сектора се намират в интересна ситуация. Като клиенти той посочи банките, телекомуникационните компании, производители на потребителски стоки и др.

За него предизвикателството се състои в това, че Китай произвежда всичко и по много. Изкуството е да предусетиш в каква насока се преструктурира банковия сектор напр. и от какъв софтуер ще се нуждаят, да преположиш какви ще са функционалностите на новите GSM – апарати, коментира Езекиев.

Трудно е да се намери компания с потенциал от региона, защото секторът, в който оперира Девин е консолидиран, като не са много малките компаниите, които да се продават, заяви Цветан Лъжански, в отговор на въпроса какво следва за Девин. Въпреки това, следейки тенденциите, може да съзреш ниши за навлизане в нови бизнеси.

Той не смята, че през следващите десет години ще се изерпят възможности за инвестиции в сектора. Според него предстоят трансформации в сектора на оборотните стоки, в дистрибуцията и логистиката в региона.

Хубаво е да пътуваш. Така може да ти дойдат много добри идеи, спомена шеговито той. Като пример за подобно нещо посочи Румъния, където производството на минерална вода е с 200-годишна история, а всички фирми са позиционирани по един и същи модел. Това е интересно, коментира той.

Според него на региона вече не трябва да се гледа през модела на отделни държави, а като едно цяло. През подобна визия, човек може да съзре големи инвестиционни възможности. Не всичко е глобализация, опонира на Лъжански Огнян Донев. Той даде пример с фармацевтичния сектор. Това е проблемен сектор, защото фармацията и здравеопазването са национален приоритет и всяка държава сама определя развитието на сектора, коментира той.

За кратко време много хора направиха много пари от сектора на недвижими имоти. Смятам, че пазарът започна да става по-зрял, а за него ще са необходими екип и познания за управление на риска, коментира Веселин Данев, директор на Sigma Capital. Когато един пазар се движи циклично, рано или късно се откриват добри инвестиционни решения, смята той.

Според него до година и половина ще се открият изгодни ситуации и те ще дойдат от местните играчи. Данев посочи, че поведението им към момента е класически пример за това как са се нагърбили с много проекти, без да успеят да ги доведат до завършек. Що се отнася до високите цени при някои сделки, понякога е по-добре да се въздържиш от покупката, смята Данев.

На въпроса за агресивната политика на Софарма в региона Огнян Донев коментира, че не са много качествените компании от сектора, които да представляват интерес за Софарма. Има очаквания на собственици, които от наша гледна точка изглеждат безперспективни. Проблемът на местните предприемачи е, че трудно могат да бъдат убедени, че е по-добре да притежават 49% от разиваща се компания, отколкото 100% от безперспективна, смята Донев.

След като се изчерпат възможности в тази насока той допълни, че интересна инвестиционна възможност може да се открие при разбиването на монопола на здравната каса. Който иска да се развива в тази насока е добре да започне от днес, допълни Донев.

Когато човек инвестира в дадена дейност е добре той да има индустриален фокус върху сектора, защото само така могат да се съзрат и добри ниши, посъветва от своя страна Данев.

Човек има две желания за забогатяване – на момента и в дългосрочен план. Последният вариант е по-сигурен. В дългосрочен план цените на храните и лекарствата ще растат. Ето защо скоро може да чуете как NEVEQ се насочва в тези сектори, уточни Езекиев.

Що се отнася до проблемите пред българския бизнес, Данев посочи кадрите, а Огнян Донев допълни и намесата на държавата.

Снимка: Огнян Донев, БГНЕС