Ликвидността – най-големият проблем на БФБ

2417
Ликвидността – най-големият проблем на БФБ

Проблемът на Българската фондова борса (БФБ) в момента не е в компаниите и секторите, а в това че на БФБ няма ликвидност. Ако държавата иска да увеличи инвеститорския интерес към страната, трябва да обърне специално внимание на капиталовия пазар. Това заяви Теодор Георгиев, финансов анализатор и директор на МБАкадеми - Академия по Мениджмънт и Банкиране.

Според Георгиев на глобалните пазари е дошло времето на така наречените циклични компании - технологии, IT, електроника, медии, производство, строителство.

Има теория, според която, когато на борсата печалбите са такива, че и хора без необходимите знания започват да търгуват, значи е дошъл моментът за срив на пазара. Аналогично, когато никой не иска да търгува на пазара, е дошъл моментът за инвестиране, коментира Георгиев. Във всеки един момент може да се инвестира сполучливо на борсата, стига инвеститорът да има необходимата подготовка и знания, категоричен е той.

Приватизирането през борсата на дялове от държавни предприятия според експерта ще донесе само позитиви - ще се извърши открито и на цена, определена от пазара; ще се увеличи чуждият инвеститорския интерес към БФБ, ще се увеличи ликвидността. В този смисъл няма рискове нито за държавата, нито за инвеститорите, тъй като цялата информация ще е "на масата", заяви Георгиев. Трябва обаче да се подходи професионално и да се предложат дялове от предприятия, от индустрии, интересни за чужди стратегически и финансови инвеститори, смята той.

Според Георгиев кризата в Гърция няма да ни засегне, въпреки голямото участие на гръцки банки в банковата система на България.

Директорът на МБАкадеми обясни, че институцията, която ръководи организира специализирани обучения (семинари, курсове, тренинги) по мениджмънт, финанси, банкиране, застраховане и лизинг. Целта ни е да предложим на българския пазар интересни и полезни теми, които са практически приложими в западния свят, но не достатъчно коментирани в българското образование, заяви Георгиев.

Финансовият пазар е мястото, където се търгуват финансови инструменти и активи - акции, облигации, опции, валути, стоки, деривати и други. Финансовите пазари се характеризират с прозрачност на цените и условията на търговия, ясна структура на комисионни и такси, и са подложени на регулация от държавата, обяснява експертът.

Капиталовият пазар или фондовата борса е част от финансовия пазар. На него се търгуват основно акции, облигации и свързани с тях деривативни инструменти (опции, фючърси и други). На капиталовия пазар се срещат организациите (компании, държави, други), които искат да наберат средства чрез продажбата на акции или дълг, и инвеститорите, които целят по-висока доходност за своите пари.

На въпрос може ли да се анализира и прогнозира движението на финансовите пазари, финансовият експерт отговаря, че съществуват два основни подхода за анализ и прогнозиране движението на финансовите пазари и търгуваните активи - фундаментален и технически. Фундаменталният анализ прогнозира бъдещата цена на акцията на базата на информация за компанията от финансовите отчети; средата, в която работи компанията; как се позиционира компанията в сравнение със сходни организации, т.е. търси се фундаментът (основата) за дейността на тази компания.

Техническият анализ не се интересува от самата компания, а от настроенията на участниците на пазара към нея. Оценката на актива и прогнозата за бъдещата цена ще бъде направена на базата на пазарната активност, историческата цена и обемите на търговия. Техническите анализатори използват графики и свързани с тях модели, за да прогнозират движението (тренда) на пазара.

Всеки, който разполага със свободни средства и има интереси към търговията с финансови инструменти, или пък иска да инвестира с цел увеличаване на личното си богатство, може да играе на фондовата борса, заявява Георгиев. Няма минимални познания или опит, които човек трябва да притежава, за да участва на фондовата борса. Но бихме препоръчали да се подготвите теоретично, а също и да следите пазара за известно време, без да търгувате, посочват от МБАкадеми.

Според общоприетото мнение, пазарът се определят от търсенето и предлагането. Те пък се определят от чисто човешките сили на страх и алчност. Посоката (тренда) на пазара зависи от това коя от тези сили преобладава. При пазар с растящи цени, преобладава алчността, при спадащи цени и разпродажба на акции водещ е страхът, обяснява Георгиев.

България вече е част от общия европейския пазар и като такава цените на стоките и услугите, които ние използваме, са свързани с цените на борсово търгувани стоки като петрол и други енергийни ресурси, злато и други ценни метали, земеделски продукти (кафе, царевица, ориз, какао, захар и други), метали, използвани в производството и т.н. Движението на техните борсови цени влияе върху цената на крайния продукт, който ние употребяваме и така влияе директно върху обикновения човек в България, посочва анализаторът.

Според МБАкадеми въпреки трудностите в Европа, свързани с настоящата ситуация в Гърция, на фондовите пазари на Стария континент има вече възстановяване, което се вижда и в САЩ. Анализаторите прогнозират много силна година за фондовите пазари от Източна Европа, които според тях, ще имат по-голям ръст от развитите пазари и от развиващите се пазари на Азия и Латинска Америка.

MBAcademy организира 2-дневен курс по „Технически анализ на финансовите пазари", който ще се проведе на 15-16 Май 2010 г. в ИНТЕРПРЕД - София. Курсът разглежда системата от технически анализ, чрез представяне на най-силните средства за прогнозиране на фондовия и валутния пазар.

Участниците в този курс ще научат повече за приложението на графичните фигури, техническите индикатори и вълновия принцип за откриване на тренда на фондовия и валутния пазар, и точките му на обръщане. Ще имат също така възможност да участват в упражнения в реално време: прогнозиране на избрани валутни курсове, акции и борсови индекси.

Събитието се провежда с медийното партньорство на Profit.bg

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nabludatel
# 0
14:05 | 13 May 2010
za parvi pat ot dosta vreme da prochetem edno profesionalno mnenie, lisheno ot izlishna panika...Saglasen sam s gospodina. Dano i nashite brokeri si vzemat pouka..sashtite onezi brokeri, koito ni ubejdavaha edna godina, che niama kriza i ne biva da padame, a sega umreli ot strah ni karat da investirame na chujdi pazari. Gospoda, sled kato se o....hte na BFB, zashto da vi slushame za chujdite borsi...i molia vi, sprete s obiasneniata za GREECE, korelaciata i t.n...Nadiavam se, da chetem poveche profesionalni mnenia, kato na gospodina po gore...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg