Проблемът с липсата на доставки на природен газ блокира и малкото производство, което продължаваше в „Кремиковци", каза лидерът на Т"Подкрепа" Людмил Павлов. Той уточни, че в момента производствената част на комбината не работи.

„С това производство, колкото и ограничено да беше то, можехме да осигурим заплатите си, а сега това е невъзможно", подчерта Павлов.

Уверенията на синдика са, че до края на януари ще бъдат изпатени възнагражденията за ноември. Синдикатите в „Кремиковци" настояват Прамод Митал и Александър Томов да осигурят необходимите средства за заплати от продажбата на футболния клуб ЦСКА.

От „Подкрепа" дори заплашиха, че ще сезират ФИФА и УЕФА за неизпълнените обещания пи продажбата на футболния клуб.

Людмил Павлов каза още, че през 2004 г. комбинатът е загубил всички свои концесии, защото тогавашното ръководство не е плащало концесионната такса на държавата за тях. Става дума за концесиите за добив на желязна руда в Кремиковци, за концесията за варовик край Сливница и за кариерата за доломит „Дилян".

Павлов съобщи още, че срокът, който синдикатите в комбината дават на министерството на икономиката и енергетиката за избор на нов оператор на предприятието, се удължава до 20 януари. Синдикатите запазват готовността си за протест. До него ще се стигне, ако не бъде избрана една от двете фирми-кандидати за оператор - украинска и бразилска, до 20 януари, заяви Людмил Павлов.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Още по темата:
35-годишна концесия за находище „Кремиковци"