Листването на Софарма във Варшава – събитието на седмицата

2503
Листването на Софарма във Варшава – събитието на седмицата

Три дни преди края на ноември, екипът на Profit.bg се допита до Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг, и Развигор Христов, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще, относно техните очаквания за търговията на БФБ-София за дните от 28 ноември до 2 декември. Ето какво споделиха те:

Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг

Събитието на седмицата ще е въвеждането за търговия на Софарма на борсата във Варшава. Въпреки, че Интеркапитал пропъртис от доста време се търгува там, това ще е първото двойно листване на ликвидна позиция и то на официален пазар.

Фармацевтичната компания е регистрирала целия си капитал от 132 млн. акции, но как ще се развие търговията ще видим в понеделник. Оборотът с акции на Варшавска фондова борса в петък е бил 307.6 млн. лв. (715 млн. полски злоти).

Отчетите на холдинговите компании също ще привлекат внимание, но не очаквам да предизвикат съществено раздвижване на инвеститорите. Няколко дружества вече публикуваха финансовите си резултати за деветмесечието, но не успяха да привлекат интереса на пазара.

Реакцията на намеренията на ЕЛАРГ за ликвидацията на активите за пореден път доказа, че ефектът от новините е краткотраен – обикновено в рамките на една сесия.

Активността на пазарните участници ще остане слаба, още повече че навлизаме в най-празничния месец на годината. Акциите ще са под влияние на слабата търговия и е твърде вероятно SOFIX да остане на червено.

Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД Бъдеще

До края месеца излизат консолидираните отчети на публичните дружества. Независимо от слабо ликвидния пазар, те все пак ще окажат известно въздействие върху цените на акциите.

Основният проблем си остава загубата на доверие на инвеститорите след задълбочилата се дългова криза в южните страни от еврозоната.

Изглежда че европейските лидери на този етап срещат доста трудности за разрешаване на проблемите.

Предвид целия негативизъм на международните пазари, едва ли можем да очакваме положително развитие на БФБ-София.

Припомняме, че в петък SOFIX приключи търговската сесия на ниво 313.10 пункта, което е най-ниското за индекса на сините чипове от април 2009 г. насам. От началото на 2011 г. загубите за индикаторът са 13.5 на сто, докато BG40 бележи спад от 6.41%.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Luciana
# 0
20:06 | 19 June 2012
Thanks alot - your answer solved all my problems after several days sutrggling
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg