През 2007 г. КФН издаде разрешение на 16 управляващи дружества (УД) да организират и управляват 26 договорни фонда (ДФ), като същевременно бяха потвърдени проспектите им за публично предлагане на дялове и бяха вписани във водения от комисията регистър по чл. 30 ЗКФН. Това се вижда от предоставения годишен отчет на КФН за дейността през миналата година.

От надзорният орган уведомяват, че лицензионната дейност на комисията в сегмента на колективните инвестиционни схеми продължи да е особено активна през отчетния период.
Интересът на инвестиционната общност, както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането на този тип форми на инвестиции, се запази в голяма степен в сравнение с предходната 2006 г.

Тенденцията през 2007 г. продължава да е едно УД да организира и управлява минимум по два ДФ (един консервативен и един агресивен или рисков). Целта в повечето случаи е да се създадат три ДФ (консервативен, балансиран и агресивен), които да предложат пълната гама от инвестиционни продукти.

През отчетния период няма издадени лицензи за извършване на дейност като инвестиционно дружество, уведомяват от КФН.

От регулаторния орган пишат, че наблюденията досега показват, че интересът към организирането на договорни фондове ще продължи, което води до повишаване на интереса към създаването на нови управляващи дружества и лицензирането им от КФН.

Лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество през отчетния период бе издаден на следните 7 дружества – Инвест Фонд Мениджмънт АД, Уника Финанс АД, ЦКБ Асетс Мениджмънт АД, Загора Финакорп Асет Мениджмънт АД, Евър Управление на активи АД, Експат Асет Мениджмънт ЕАД и на КТБ Асет Мениджмънт АД.

През отчетния период КФН е взела решение да започне публично предлагане на дялове на КИС от семейството на изброените по-нататък УД със седалище в държава-членка на ЕС - УД Пайъниър Асет Мениджмънт С.А., Люксембург, УД Райфайзен Капиталанлаге ГмбХ, Австрия и УД Юробанк И Еф Джи Фанд Мениджмънт Кампани (Люкс) С.А.

През отчетния период в КФН бе образувано производство по отнемане на издадения на Титан Асет Мениджмънт ЕАД лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество по подадено от негова страна искане. След оттегляне на искането, производството по отнемане на лиценза е прекратено.

Общият брой на лицензираните инвестиционни дружества към края на 2007 г. се запази на 11. От тях 2 са от затворен тип (бивши приватизационни фондове, преуредили дейността си като ИД) и 9 от отворен тип. С новите 26 договорни фонда общият брой такива нарасна до 60 към 31 декември 2007 г.

Със седемте новоучредени дружества през разглеждания период общият брой на
лицензираните УД към края на декември 2007 г. стана 30. Броят на предлаганите в
България чуждестранни КИС се увеличи до 71.

През отчетния период в КФН е постъпило уведомление от Карол Капитал Мениджмънт за намеренията на дружеството да извършва дейност на територията на Европейския съюз и по-точно в Австрия.