През месец март 2007 г. „Ломско пиво” АД и румънски дистрибутор на алкохолни и безалкохолни напитки подписаха договор за износ на продукция на българската пивоварна в Румъния, съобщиха за Profit.bg от компанията.

По този начин „Ломско пиво” АД стъпи на румънския пазар на бира с марката „Шопско пиво”. Асортиментът, който „Ломско пиво” АД изнася за Румъния включва пластмасови бутилки с вместимост 1 литър и 2 литра. Първата пратка продукция на „Ломско пиво” АД беше пласирана на румънския пазар непосредствено преди Великденските празници.

Износ на продукция на „Ломски пиво” АД е осъществяван и преди – в Румъния и САЩ. С присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз значително улесни стокообмена между двете страни.

„Ломско пиво” АД е наследник на основаната от чешките братя Милотин и Хозман в далечната 1894 г. пивоварна в крайдунавския град Лом. Към настоящия момент пивоварният завод е смесено акционерно дружество, учредено през 1997 г. с търговска марка „Алмус – 1894”.

Пивоварната произвежда продуктите си по класическа технология под контрола на Баварския пивоварен институт Weihenstefan – Мюнхен, Германия. „Ломско пиво” АД произвежда асортимент от 11 продукта от марките Almus, Шопско пиво и София.

Продажбите на дружеството за 2005 г. възлизат на 75 010 хектолитра бира, за 2006 г. възлизат на 78 700 хектолитра, а за първото шестмесечие на 2007 г. са в размер на 50 700 хектолитра. Продуктите на пивоварната неколкократно са отличавани с медали на Международното изложение “MONDE SELECTION” – Брюксел, Белгия.

През месец май 2006 г. на „Ломско пиво” АД беше връчен Сертификат и обосновка за кредитен рейтинг ВВ+ (тренд стабилен) от Българска агенция за кредитен рейтинг. Независимата оценка дава на дружеството значителни предимства при реализацията на проекти и дейности съвместно с финансовите институции, европейски фондове и програми. Кредитният рейтинг изгражда добър имидж на компанията и повишава доверието на акционери, персонал и контрагенти.

До края на юни на аукцион се очаква да се предложат 20% от капитала на компанията. Основен акционер е Агро инвест инженеринг с дял от 98.33%, в което пък Енемона АД притежава 99.98% от капитала.