Лот 1 и 2 на Тракия са с над 10 наказателни постановления

1921
Лот 1 и 2 на Тракия са с над 10 наказателни постановления

Четири месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Обединението "Магистрала Трейс" не са предоставяли документи, свързани със строителството на ЛОТ 2 от автомагистрала "Тракия". Това съобщи на пресконференция в Стара Загора Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" - основен партньор в мониторинга на автомагистралата.

Проектът за подобряване на прозрачността на сделки със значим обществен интерес в България е приключил в рамките на една година и е финансиран от фондация "Америка за България" с 96 хиляди евро.

След четири месеца партньорите по проекта са получили достъп до документите и сертификатите на фирмата-изпълнител, до архивите на строителния надзор и до компютърната програма за контрол.

От общо 16-те етапа на изграждане на 32 км отсечка до 9 февруари са изпълнени седем от тях.

Изпълнителят на строителството на ЛОТ 2 е глобен с 1 млн. лева за забавяно внасяне на сертикифати, но ще ги получи обратно, защото вече ги е представил. Досега от компанията са изплатили авансово едва 5 процента от 114 млн. евро на фирмите-подизпълнители. Медиите обаче не получиха отговор колко дела продължават между "Трейс" и фирмите-подизпълнители в строителството на ЛОТ 1.

От ДНСК съобщиха по-рано днес, че се следи строителството на новите магистрали и издава наказателни постановления, ако има отклонения от строителните книжа или непълна документация.

За Лот 1 и Лот 2 на авотамагистрала "Тракия" са издадени над десет наказателни постановления, за това че не са представени декларации за влаганите материали, съобщи Диляна Тодорова, началник отдел "Правно-нормативно обслужване" в ДНСК.

Георги Даракчиев увери, че отсечките от магистралите няма да бъдат въведени в експлоатация с подобни проблеми и ако липсва документация за материалите ще се направят специални изпитвания на пътната настилка.

Източник: БТА, БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg