Лот 1 и 2 на Тракия са с над 10 наказателни постановления

1970
Лот 1 и 2 на Тракия са с над 10 наказателни постановления

Четири месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Обединението "Магистрала Трейс" не са предоставяли документи, свързани със строителството на ЛОТ 2 от автомагистрала "Тракия". Това съобщи на пресконференция в Стара Загора Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" - основен партньор в мониторинга на автомагистралата.

Проектът за подобряване на прозрачността на сделки със значим обществен интерес в България е приключил в рамките на една година и е финансиран от фондация "Америка за България" с 96 хиляди евро.

След четири месеца партньорите по проекта са получили достъп до документите и сертификатите на фирмата-изпълнител, до архивите на строителния надзор и до компютърната програма за контрол.

От общо 16-те етапа на изграждане на 32 км отсечка до 9 февруари са изпълнени седем от тях.

Изпълнителят на строителството на ЛОТ 2 е глобен с 1 млн. лева за забавяно внасяне на сертикифати, но ще ги получи обратно, защото вече ги е представил. Досега от компанията са изплатили авансово едва 5 процента от 114 млн. евро на фирмите-подизпълнители. Медиите обаче не получиха отговор колко дела продължават между "Трейс" и фирмите-подизпълнители в строителството на ЛОТ 1.

От ДНСК съобщиха по-рано днес, че се следи строителството на новите магистрали и издава наказателни постановления, ако има отклонения от строителните книжа или непълна документация.

За Лот 1 и Лот 2 на авотамагистрала "Тракия" са издадени над десет наказателни постановления, за това че не са представени декларации за влаганите материали, съобщи Диляна Тодорова, началник отдел "Правно-нормативно обслужване" в ДНСК.

Георги Даракчиев увери, че отсечките от магистралите няма да бъдат въведени в експлоатация с подобни проблеми и ако липсва документация за материалите ще се направят специални изпитвания на пътната настилка.

Източник: БТА, БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...