Притежаваната от Лукойл рафинерия Нефтохим в България ще преустанови дейността си през февруари заради недостиг на суровина. За това информира Reuters, позовавайки се на графика за техническо обслужване на завода и информацията на неназован източник. Една от трите инсталации на завода ще спре на 15 януари за ежегодна профилактика с продължителност 50 дни, а други две през февруари. Едната от тях ще започне да работи още през март, а другата през юни. От компанията отказаха да коментират подобна информация вчера.

Говорителят на Лукойл потвърди пред руския делови ежедневник „Ведомости" информацията, че в действителност рафинерията няма да работи през февруари. „Но и дума не може да става, че причината за това е недостигът на суровина", увери той. „Прекъсването е поради планов ремонт. "

По думите му с това се преследват две цели - увеличаване на междуремонтния период на работа на основните съоръжения с една до три - четири години и увеличаване производството на бензин и дизелово гориво стандарт Евро-5. Спирането на рафинерията няма да се отрази по никакъв начин на потребителите - доставките на горива ще се извършват в необходимите обеми (с отчитане на сезонното намаление на търсенето) от резервите, казва говорителят на компанията. Планира се рафинерията да заработи с пълен капацитет в края на март, началото на април.

По информация на Лукойл, годишният капацитет на Нефтохим е 8.8 млн. т. петрол, като през 2008 г. той е преработил 7.12 млн. т.

„Трудно ми е да си представя, че на Лукойл не му достига петрол за захранване на българския завод", чуди се аналитикът на ФК Открытие Наталия Милчакова. Въпреки скорошните придобивки на рафинерии в Европа, отбелязва експертът, добивът на компанията продължава да надвишава преработката на близо 30 млн. т. годишно.