Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване от страна на „Лукойл България” ЕООД на Петролна база Илиянци, собственост на „Нафтекс Петрол” ЕООД, както и на обособени части от активите на “Петрол” АД (

), представляващи определен брой бензиностанции.

КЗК установи, че „Лукойл България” ЕООД притежава господстващо положение на пазара за продажба на едро на светли и тъмни горива. Анализът показва, че нарастването на пазарния дял на купувача, в резултат на сделката, ще бъде минимално и не се очаква да доведе до негативни последици върху конкуренцията.

Придобиването на Петролна база Илиянци е част от цялостната стратегия за инвестиции и ще позволи на компанията да изгради нова отсечка на продуктопровода, свързващ Бургас с пет пласметно-снабдителни бази. Ще се оптимизират транспортните разходи за София и региона, както и ритмичността на снабдяване с гориво.

Що се отнася до закупуването на част от бензиностанците на “Петрол” АД, комисията счита, че процесът на консолидация е закономерен. Пазарът на дребно с течни горива е силно конкурентен, концентрацията ще доведе до известно балансиране на пазарните позиции и ще повлияе положително на ефективната конкуренция.

КЗК постанови предварително изпълнение на решенията.

Нека припомним, че в началото на април „Нафтекс Петрол“ придобипакет от 20.584 млн. акции или 18.84% от капитала на „Петрол“ АД. Дружеството, еднолична собственост на „Петрол“, вече притежава 23.794% от капитала. Транзакцията бе осъществена по време на търговската сесия от 2 април, а стойността й възлезе на 87.07 млн. лв.