Ще изпълним основните изисквания по наредбата за контрол на производството на акцизни стоки още в близките месеци, а до края на годината ще бъде завършен целият проект. Това обяви Сергей Андронов, председател на УС на Лукойл-Нефтохим-Бургас. Графикът за този проект е бил обсъден по време на среща между представители на рафинерията, митниците и финансовото министерство.

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов преди седмица заяви, че може да се стигне до отнемане на лиценза на рафинерията, ако не изпълни изискванията за монтиране на измервателни уреди за горивата, свързани електронно със системата на митниците.

Но акционерите на рафинерията още в началото на годината са гласували кредит в размер на 11.5 млн. долара за реализация на изискваните от закона дейности и купуване на уредите, каза Андронов. Процесът обаче ще продължи до края на годината заради немалките срокове за доставка и монтиране на техническото оборудване, което ще отчита изнесеното гориво.

От Лукойл увериха, че измервателните уреди, които използват и в момента съответстват на най-добрите световни практики, позволяват напълно да се контролира движението на горивата. В предприятието е организиран точен отчет на всички потоци, а информацията се предава на Агенция "Митници".

За последната година и половина рафинерията е била обект на три контролни проверки, които са завършили без открити нарушения.

"Ние сме абсолютно прозрачни. В нефтения терминал ежедневно работят митничари. Всички наши експедиции се извършват под техен контрол. Така вероятността за сиви схеми е ако не изцяло изключена, то поне е сведена до минимум. Нямаме информация за такива схеми", заяви Андронов. И в момента митничари правят проверки на територията на комбината.

Цената на горивата зависи от два фактора - международната борсова цена на нефта и курса на долара към лева, заяви още Андронов.

Източник: в. Стандарт