Небанковите инвестиционни посредници (ИП) с минимално изискуем капитал от 1.5 млн. лв. са претърпели по-малки изменения в собствения си капитал в относително изражение (над 3 пъти по-малки), отколкото другата извадка от дружествата с минимално изискуем капитал от 100 хил. лв. и 250 хил. лева.

Инвестиционните посредници, чиито собствен капитал намалява през март 2011 година, са 26 (17 през януари и 23 за февруари), а показателят се подобрява при други 23 (35 - януари, 28 - февруари) ИП.

Тази информация е налична в периодичното изследване на Комисията за финансов надзор на състоянието на небанковите инвестиционни посредници за периода януари - март 2011 година. В документа са представени основните показатели за дейността на небанковите инвестиционни посредници за първото тримесечие на тази година на агрегирана база.

От надзора информират, че няма небанкови инвестиционни посредници, които да са били в нарушение на изискванията на капиталова адекватност и ликвидност през анализирания период. Изключение има при три посредника, за които е установено, че не поддържат постоянно не по-малко от 70 на сто от паричните си средства по банкови сметки.

Общата стойност на финансовите инструменти, включени в търговския и инвестиционен портфейл на инвестиционните посредници нараства до 44.9 млн. лв. (ръст от 2.13% на геометрична база) за първото тримесечие на 2011 г. в сравнение с края на 2010 г. Основна причина за това е по-бързото нарастване на търговския портфейл в сравнение с инвестиционния, сочат от КФН.

Пазарната стойност на ценните книжа, предоставени за доверително управление нараства до 55.7 млн. лв. (средно геометрично нарастват с 5.52%) в сравнение с края на 2010 г. В същото време след ръста на паричните средства през първия месец на 2011 г. се забелязва постоянно намаление в техния размер.

Общата сума на активите по счетоводен баланс на инвестиционните посредници е 4.07 млрд. лв. (спад от близо 0.25% на геометрична база) в сравнение с края на 2010 г. В същото време клиентските активни нарастват през всички месеци и достигат до 3.92 млрд. лв. (ръст от 2.59% на геометрична база) в сравнение с края на 2010 година.

Броят на небанковите инвестиционни посредници намалява от 52 броя в началото на януари на 50 към края на месец март 2011 година.