Записването на най-новата емисия привилегировани акции на Българска фондова борса ще продължи до 2 август 2016 г. Правата на София Комерс – Заложни къщи се търгуваха в периода между 27 юни и 8 юли, а всички неупражнени права ще се предложат на аукцион, който ще се проведе на 19 юли.

Ето няколко факта за емисията, които трябва да знаем, в случай че се интересуваме от доходност, което е многократно по-висока от банковите депозити.

София Комерс - Заложни къщи АД издава нови привилегировани акции в размер на до 5.5 милиона лева. Книжата са с номинал 1 лв. и емисионна стойност 5 лв., предлагат гарантиран годишен дивидент от 12% и имат срок 5 години.

За последните 10 г. компанията е изплатила дивиденти на стойност 13.4 млн. лв., обяви в интервю за Profit.bg изпълнителният директор на дружеството Ирена Вачева.

Към момента София Комерс – Заложни къщи разполага със 113 обекта, като очакванията са бройката им в следващите години да нарасне до 158 броя. Всяка година компанията закрива 5 от най-лошо представилите се заложни къщи и открива 13 нови.

Само преди няколко месеца първата емисия привилегировани акции на София Комерс – Заложни къщи бе конвертирана в обикновени акции. Емисията осигуряваше по 15% годишен дивидент, като сумите са изцяло изплатени.

Всички небанкови финансови институции в България са регулирани от БНБ или Министерството на финансите. Заложни къщи, които използват благородни метали като обезпечение, са регистрирани и контролирани от Министерството на финансите и следват стриктни законови рамки и регулации.

Основното обезпечение, което се приема от София Комерс при отпускане на кредит, са златни изделия. Колкото по-висока е цената на златото, толкова по-голям е размерът на кредита за всеки клиент.

Покачването на цените на златото може да доведе до значително увеличение на рентабилността на София Комерс, тъй като предоставеното обезпечение се продава на по-висока цена от първоначалната.

Непросрочените кредити, отпуснати от компанията, се равняват на 78% от всички, а необслужваните повече от 90 дни са едва 3%, по данни към 31 март 2016 г.

Средните приходи от заложна къща на компанията се очаква да нараснат от 20 700 евро през 2015 г. на 22 500 евро към 2020 г.

За какво компанията ще използва набраните средства? Тя планира да придобие нови, вече доказали се на пазара конкурентни обекти, както и да подобри работната среда във вече съществуващите.

Какво трябва да направите, в случай че емисията ви харесва и желаете да придобиете акции от София Комерс – Заложни къщи? С помощта на всеки инвестиционен посредник в страната можете да закупите права по време на аукциона, който ще се проведе на 19 юли (вторник), като две права ви дават правото да запишете 1 акция на стойност 5 лв.

Внасянето на парите за записването на акциите се осъществява до 2 август 2016 г.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.